eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Beperlik a magyar államot a SoKo-cégek

Milliárdos kártérítést követel az államtól a SoKo Pannonia, és SoKo Bunda akcióban érintett vállalkozások egy csoportja. A perközösség szerint a Legfőbb Ügyészség és az államigazgatás felelős szervei jogsértéseikkel és mulasztásaikkal segítették a ma már több német bíróság által is törvénytelennek minősített 2004-2005-ös munkaügyi razziákat - írja a Népszabadság.

Beperlik a magyar államot a SoKo-cégek

A Népszabadság azt írja, hogy 2,3 milliárd forint kártérítést követel az államtól a SoKo Pannonia, és SoKo Bunda akcióban érintett vállalkozások egy csoportja. A perközösség szerint a Legfőbb Ügyészség és az államigazgatás felelős szervei jogsértéseikkel és mulasztásaikkal segítették a ma már több német bíróság által is törvénytelennek minősített 2004-2005-ös munkaügyi razziákat. Félszáz magyar cég 500 millió eurós veszteséget szenvedett el, egyes vállalkozások tönkrementek. A lap szerint a magyar hatóságok már a SoKo-akciók kezdetén sejtették, hogy bizonytalan lábakon állnak a német vádak, az állam azonban nem védte meg a vállalkozásokat.

Javulnak a kis súllyal születettek esélyei

A Magyar Nemzet ír arról, hogy mexikói orvosoknak sikerült életben tartaniuk egy 475 grammal született kislányt. Magyarországon is jelentősen javultak ugyan a kis súllyal született csecsemők túlélési esélyei az elmúlt másfél-két évtizedben, ám még ma is ritkaságszámba megy, ha sikerül megmenteni egy 500 grammosnál kisebb babát. A Semmelweis Egyetem I számú Gyermekklinikájának adjunktusa szerint Magyarországon az egyik legsúlyosabb probléma, hogy elavultak a műszerek.

Jelentem, egy utas elküldött az anyámba!


Az Index értesült arról, hogy július 11-től minden BKV dolgozónak jelentenie kell, hogyha külsőssel, például egy gazdasági társasággal, hatósággal vagy bármilyen magánszeméllyel beszélt a társaság nevében. Az erről szóló körlevelet a BKV megbízott főigazgatója jegyzi. Az utasítás szerint a lépés azért kell, mert a társaságnál nem teljes körű a jelentéstétel szabályozása. Az internetes lap által megkérdezett szakszervezetek egyelőre értékelik az utasítást, előzetes vélemények szerint a körlevélben foglaltak alkalmazása a munkát szinte lehetetlenné és nevetségessé teszi.

Keserű Prémium évek

A Népszabadság beszámolója szerint becsapottnak érzik magukat a Prémium évek programban részt vevő köztisztviselők, mert nem kapják meg teljes körűen korábbi juttatásaikat, pedig erre ígéretet kaptak, amikor vállalták, hogy csökkentett munkaidőben, korábbi illetményük 70 százalékáért dolgoznak. Cserébe legalább 3 évig, nyugdíjazásukig maradhatnak a közszolgálatban. Időközben azonban kiderült: többségük munkaadója úgy értelmezi a jogszabályt, hogy a ruhapénz és a 13-dik havi járandóság nem illeti meg a Prémium éveseket. Az ügyben eddig már három bíróság döntött és mindhárom úgy ítélte meg, hogy nekik is jár a 13-dik havi bér és a ruhapénz is.

A fémtolvajok a vakokat sem kímélik

A Magyar Nemzet a fémtolvajokról ír. A korábban eltűnt két lélekharang után már az utolsó, legkisebb harangot is ellopták a hét végén Csernelyen a helyi temetőből. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Vakvezető Kutyakiképző Iskolájába múlt héten csütörtökön törtek be, Szinte minden fémből készült akadályt, eszközt megrongáltak, illetve elloptak. Ha nem születik meg mielőbb a színesfém kereskedés törvénymódosítása, nem lesz mit ellopni. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége alapján elkészült az a törvény, amely már az Új Rend kormánybiztosa előtt fekszik, így remélhetőleg ősztől ritkulnak majd a nagy kárt okozó esetek.

Ütközések formálják a kisbolygók alakját

Az Index arról ír, hogy magyar kutatók vizsgálatai szerint a kis becsapódások folyamatosan módosítják a kisbolygók alakját. A kisbolygók mintegy harmada családokba csoportosul. Magyar kutatók újszerű módszerével vizsgálva kiderült, hogy a fiatal kisbolygó-családokban inkább elnyúltabb, az idősebbekben a gömb alakhoz közelebb álló égitestek találhatók. Ennek oka, hogy a kis becsapódások két-három milliárd év alatt legömbölyítik a kisbolygókat.

Négyszáz egyórás cég a fővárosban


A Világgazdaság ír arról, hogy zökkenőkkel, de beindult az elektronikus cég- és vállalkozásbejegyzés. Napi átlagban 2200-2300 elektronikus kérelem érkezik a cégbíróságokra. A fővárosban eddig 400 új gazdasági társaságot vettek nyilvántartásba az egyórás cégbejegyzés szabályai szerint.

Sötétebben látja a közeli jövőt a FED elnöke

A Napi Gazdaság azt írja, Ben Bernanke, a FED elnöke szerint jelentősen nőtt a kockázata a gazdasági növekedés további lassulásának, illetve az infláció gyorsulásának. Az amerikai szenátus banki bizottságának meghallgatásán ezzel módosította a FED júniusi értékelését, amely szerint a GDP bővülését fékező erők valamelyest gyengültek.

Vállalkozni akarsz? Jól gondold meg, hol vágsz bele!

A Pénzcentrum.hu azt írja, a beruházások ösztönzése a mai világban kiemelkedő feladat minden országban. Magyarországon számos önkormányzat igyekszik bizonyos kedvezményekkel csábítani a befektetőket. Sokan úgy, hogy bizonyos időre, vagy bizonyos mértékig kedvezményeket adnak az iparűzési adóból. Az internetes gazdasági lap arról közöl összeállítást, hogy a megyeszékhelyeken hol a legkedvezőbb beruházni hosszú távon.

Már megint élelmiszer-sokk: a cukor lett a következő

A portfolio.hu az élelmiszerárakról ír. Jelentős mértékben, 1,3 százalékkal ugrott meg a nyerscukor határidős árfolyama, miután az Indiai Cukortermelők Szövetségének igazgatója bejelentette: jövő év szeptemberére az ország cukortermelése a 20 millió tonnás szintig süllyedhet. Ez jelentősen elmarad a Nemzetközi Cukorszervezet által becsült értéktől. A cukor árának árfolyamát ez a hír rekord-magasságokba repítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×