eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Naponta kellene takarítani a budapesti utcákat

Budapesten legalább naponta kellene locsolni vagy takarítani a főutcákat ahhoz, hogy csökkenjen a káros porrészecskék száma a levegőben - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A nyugat-európai városokkal összehasonlítva a magyar fővárosban túlságosan sok szálló port kavar fel a szél, vagy a járművek. Mindez nagyon káros az egészségre.

Ennek egyik oka Budapest elhelyezkedésében keresendő. A főváros a Kárpát-medence közepén van, szélcsendes területen - mutatott rá Bozó László akadémikus, levegőkémikus. Mind mondta, a városban viszonylag ritkán van szél, amely kisöpörhetné a levegőben felgyülemlő szennyező anyagokat.

Ez főleg a téli hónapokban okoz problémát. Így volt ez decemberben, januárban, valamint február elején is, amikor a csapadék és a szél hiányában hosszú időre megrekedtek a szennyező anyagok a városban.

A levegőszennyezéshez hozzájárul a jelentős járműforgalom is, hiszen az autók, buszok és kamionok a legnagyobb károsanyag-kibocsátók. Budapest levegőjének romlását okozzák még a távolabb fekvő ipari létesítmények is.

Sokat javít azonban a város levegőjének minőségén az, hogy keresztül szeli egy széles folyó, a Duna feletti levegő áramlása ugyanis hozzájárul a légszennyező anyagok koncentrációjának csökkenéséhez.

Bozó László szerint mindez orvosolható lenne, ha a főutakat legalább naponta locsolnák és takarítanák a közterület-fenntartók. Szintén javítana a helyzeten, ha a parlagon maradt területeket beültetnék növényekkel, így ezekről sem szállna fel a por.Nagyvárosi probléma

A nagyvárosi levegőben szálló por azért különösen veszélyes, mert növényi pollenekkel összetapadva és azokkal kémiai reakcióba lépve jönnek létre az asztmát és allergiát kiváltó vegyületek.

Tolnai Edina tüdőgyógyász, a Pest-megyei Tüdőgyógyintézet orvos-igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a levegőben lévő szálló por eredhet a környezetünkből, a földről, az épületekről, a ruhákból. Ezek önmagukban nem biztos, hogy veszélyesek lennének, de mivel kölcsönhatásba lépnek a járművek által kipufogott káros anyagokkal, létrejön belőlük egy allergén anyag.

Felmérések igazolják, hogy azokat a környezetünkben évszázadok óta jelenlévő anyagokat, amelyek korábban semmilyen veszélyt nem jelentettek az emberi szervezetre, jelenleg allergénként tartjuk számon.

Ilyen például a hegyi cédrus, amelyről spanyol kutatók kimutatták: pollenje korábban még nem váltott ki allergiás reakciót, manapság azonban a nagyvárosokban egyre többen érzékenyek a növényre.

A növényi pollen és a kibocsátott szennyező anyagok fizikai és kémiai reakcióba lépnek egymással, ennek során pedig olyan anyagok szabadulnak fel, amelyekkel korábban nem találkozott az emberi szervezet.

 

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×