eur:
389.67
usd:
361.66
bux:
68417.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megállapodott a kormány és három vasutas szakszervezet

Visszavonta a december 17-re meghirdetett sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete, miután megállapodás született a kormány és három vasutas érdekvédelmi képviselet között a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről. A megállapodást egyedül elutasító Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete továbbra is fenntartja sztrájkfelhívását.

Visszavonta a december 17-re meghirdetett sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete, miután a kormány nevében tárgyaló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megállapodott három vasutas érdekvédelmi szervezettel a vasúti mellékvonalak üzemeltetésének kérdéseiről.

A megállapodást a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete írta alá. A megegyezést a MÁV Zrt. is tudomásul vette.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete vállalta, hogy a megállapodásban rögzítettek megváltoztatására sztrájkot nem kezdeményez.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a jelen lévő szakszervezetek közül egyedüliként nem írta alá a megállapodást, sztrájkfelhívását továbbra is fenntartja.

A megállapodás lényege, hogy a minisztérium a vizsgált 38 mellékvonalból 26 esetében a teljes 2007/2008. menetrendi évre, 12 vonal esetében pedig 2008. május végéig rendeli meg a vasúti közszolgáltatást.

A működési reformról, illetve az esetleges szolgáltató-váltásról tovább egyeztetnek, és áttekintik az idén márciusban 14+5 vasútvonalon felfüggesztett vasúti személyszállítás gazdasági és társadalmi hatásait.

A kormány az esetleges szolgáltató-váltás és a térségi vasutak kialakítását célzó tárgyalások, pályázati eljárások során kiemelten kezeli az érintett munkavállalók továbbfoglalkoztatását.

A további tárgyalásokra a résztvevők Vasúti Egyeztető Bizottságot hoznak létre, amely első ülését januárban tartja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×