eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Off-shore cégnek fizet milliárdokat a Magyar Posta - lapszemle

Egy adóparadicsomban bejegyzett off-shore cég a tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amelynek tíz éven keresztül havonta százmillió forintot utal székházbérlet címén az állami tulajdonban lévő Magyar Posta Zrt. - olvasható a Magyar Nemzetben.

Guernsey szigetén jegyezték be az Ablon Group Limitedet, amelyhez a Magyar Posta Zrt. irodaház-bérleti tenderét elnyerő Globál Immo Kft. is tartozik. A szigeten nincs forgalmi adó, társasági adó és kedvezőek a jövedelemadó-százalékok is, így elsősorban adóparadicsomként, banki és finanszírozási központként szolgál, jelentős bevételeket hozva az ott élő embereknek. A posta havonta százmillió forintot fizet, hogy a Népfürdő utcai Gateway Business Centerben béreljen 23 ezer négyzetméternyi területet. Mivel a szerződés legalább 2017 végéig szól, a bérlésre fordított összeg eléri a 12 milliárd forintot.

A Népszabadság azt írja, hogy napokon belül elfogadhatja Brüsszel az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjait. Ezt a lapnak meg is erősítette Eva Kaluzynska, az illetékes EU-szóvivő. Ha a közlekedési operatív programot is elfogadják, az megnyitja az utat az egyéni projektek - köztük a budapesti 4-es metró uniós társfinanszírozásának - pályázataihoz.

Az Index.hu-n olvasható, hogy nyolcmillió forint megfizetésére kötelezte a kórházfelügyelet a soproni Erzsébet kórházat, mert egy bélműtét során a betegben felejtették a törlőkendőt. A férfi 3 nap múlva meghalt. A kórház gazdasági igazgatója sokallja büntetést.

A Világgazdaság szerint Európa-szerte óriási viharokat kavar az egyik utolsó, még állami tulajdonban lévő infrastruktúra-szolgáltatás, a vasút magánkézbe adása. A német kormány jövőre szeretné elfogadtatni az erről szóló törvényt, ám a tartományok ellenállása miatt a privatizációs menetrend legalábbis késni fog, ha nem hiúsul meg teljesen. Bécs eleve csak az áruszállítás magánosítását tartja elképzelhetőnek, Pozsony pedig visszavonta az előző kormány döntését, amely a vasúti teherfuvarozás eladására vonatkozott. Franciaországban napirenden sincs a vasút magánosítása.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy nagyon bonyolultra sikeredtek azok a banki betéti ajánlatok, amelyek a kamatadó elől menekülők pénzét akarják vonzani.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×