eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?

Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van.

Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a főállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója az InfoRádióban elmondta: folyamatosan gyarapszik azon vállalkozások listája, amelyek használják az E412-es számú alapanyagot, akár a 200 ezret is elérheti a cégek száma.

Búza László szerint vasárnap délig hét mintát vittek be vizsgálatra az igazgatóságra, mindegyik egy vállalkozótól származik, aki ugyan konkrétan indiai eredetű guar gumit nem használ, de attól tart, hogy a Franciaországból importált előkeverékben esetleg előfordulhat.

Elvileg a legveszélytelenebb adalékanyag

Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt.

Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütőiparban a tészta alapanyagába is kevernek belőle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.

Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetően veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltő dioxint.Három műszakban éjjel-nappal

Az igazgató szerint kollégái három műszakban, két laboratóriumban folyamatosan elemzik a beérkező mintákat, amit megnehezít, hogy csak az előkészítés három napot vesz igénybe, hiszen az alapanyagból zsírt kell kinyerni és abban kell vizsgálni a rákkeltő anyag esetleges jelenlétét.

Az európai jog szerint a rutinvizsgálatokon felül szükséges vizsgálatokat az élelmiszeripari cégeknek kell finanszírozni, ez 220-240 ezer forintba kerül, ráadásul mivel a mintában egy növényvédőszer hatóanyaga is jelen volt, ezt is ellenőrizni kell, ami további 30-40 ezer forint költséget jelent. A vizsgálat így 300 ezer forintba is kerülhet egy-egy cégnek - hangsúlyozta Búza László.

Mire figyeljünk?


Az igazgató szerint a vállalkozóknak elsősorban arra kell most figyelniük, hogy addig ne használjanak ilyen adalékanyagot, amíg annak ártalmatlanságáról meg nem bizonyosodtak.

Ami a fogyasztókat illeti: ajánlott elolvasniuk a termékeken lévő címkéket és ha az E412-es adalékanyagot tartalmaz, akkor addig azt a terméket ne fogyasszák, amíg ki nem derült, hogy egészségre veszélyes-e vagy sem. Búza László szerint nagy tömegben valószínűleg nem lesz jelen a dioxin a magyar termékekben, de előfordulhat.

Ha kíváncsi arra, hogy eddig mely cégek kérték önként alapanyagaik vizsgálatát, kattintson az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság kétóránként frissülő honlapjára!

{{keretes_cim}}

Az E412-es számú adalékanyagot elsősorban az élelmiszerek állagjavítására, úgynevezett sűrítőanyagként használják. Gyakori az is, hogy nem csupán a sűrítés, a zselésítés a célja a gyártóknak, hanem az is, hogy az élelmiszer optimális méretű legyen. A sűrítőanyagok szabályozzák a kész öntetek viszkozitását, megakadályozzák a kakaórészecskék lerakódását a tejben. Sok kalóriaszegény, light terméknél nélkülözhetetlenek. Felhasználási területei: lekvárok, sajt- és húskészítmények, pékáruk, tésztatermékek, porított (instant) italfélék, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok, édességek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×