eur:
394.4
usd:
355.43
bux:
0
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Csak azok járnak jól, akiknek megfelel a legolcsóbb gyógyszer

A társadalombiztosítás által lenyomott gyógyszerárak ellenére az átlagos beteg fizetési terhei nőttek a reform előtti időkhöz képest - ez volt a véleménye az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi szakértőknek és gyógyszerészeknek. Hozzátették: a betegek közül azok, akiknek mindig jó és hatásos is a legolcsóbb elérhető gyógyszer, valóban jobban járnak, de rajtuk kívül mindenki más többet fizet.

A gyógyszerár-változások hátterében a termelői árak módosulása áll, és az, hogy a gyógyszerek árának meghatározásánál az adott betegségre adható legolcsóbb, úgynevezett referenciakészítmény játssza a kulcsszerepet - magyarázták egybehangzóan az InfoRádió által megkérdezett gyógyszerészek és egészségügyi szakértők.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által referenciakészítménynek elfogadott gyógyszer árának meghatározott százaléka lesz ugyanis a támogatás.

Tehát az a beteg valóban jól jár, akinél a legolcsóbb gyógyszer hatásos is, és bírja is. A baj ott van - tették hozzá -, hogy ezek a készítmények gyakran szinte hozzáférhetetlenek a patikák számára, mert nincs a gyártásukhoz elég termelői kapacitás, és szinte azonnal hiánycikké válnak. Ekkor pedig a gyógyszerésznek úgyis fel kell tennie a kérdést: kéri-e a beteg a drágább gyógyszert.

A korszerű megfizethetetlen?

A rendszer másik hibája - tudta meg az InfoRádió -, hogy azonos terápiára vonatkozó, eltérő hatóanyagokat vont az OEP egy csoportba, így történt ez a vérnyomáscsökkentők esetében is. A különböző hatóanyagok között így vannak korszerűek, vagy akár harminc éve kikísérletezettek is, amelyek nyilván olcsóbbak, mint a szükséges, frissen felfedezett hatóanyagok. Ilyen esetekben éppen az a baj, hogy a korszerű, ám nagyon is szükséges gyógyszer megfizethetetlenné válik.

Az sem ritka, hogy nincs minden kétséget kizáróan megfelelő helyettesítő, úgynevezett generikus termék egy adott betegségcsoportban, ez pedig terápiaváltásra kényszerítheti a gyógyszert felíró orvost. Ha a beteg ragaszkodik a régi gyógyszeréhez, számára a probléma csak a patikában derül ki, ilyen esetben pedig kénytelen akár 7-8 ezer forintot is kifizetni a régi, bevált gyógyszeréért.

A beteg látja kárát emellett a patikák elégtelen tájékoztatásából adódó, igen óvatos készletezésnek - hangsúlyozták a szakértők.

Az állandóan változó árak miatt ugyanis a patikák mindenből - nem csak a nagy értékű készítményekből - minimális készletet tartanak, mert így is milliós veszteségeik származnak abból, hogy a rendeléstől az eladásig gyakran lemegy a gyógyszerek ára.

A gyártók is gyakran elveszítik a versenyt az egymás alá licitálásban, termékeik pedig ezáltal a támogatást. Nem meglepő tehát, hogy például egy jól bevált, csontritkulás elleni gyógyszer ára 950 forintról egyszer csak 4 ezer forint fölé szökött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×