eur:
394.51
usd:
355.74
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Bekeményít a kormány: itt a nulla tolerancia - a nap legfontosabb hírei

Minden olyan veszteséges céget megvizsgál az adóhivatal jövőre, amely az elmúlt időszakban nem fizette meg a minimális adóalap utáni 2 százalékos adóterhet - közölte a pénzügyminiszter. Veres János az InfoRádióban elmondta: több mint 1000 fővel emelik az APEH dolgozóinak létszámát, ami több tízezer minimumadó-alap vizsgálatot tesz majd lehetővé 2008-ban.

A pénzügyi tárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztató után szólt arról is, hogy augusztus 1-jétől maximális bírságra számíthatnak a számla, illetve nyugtaadást elmulasztó vállalkozók és cégek. Hozzátette: ebben az évben a fokozott ellenőrzések nyomán 50 milliárd forint többletbevétellel számol a tárca; a pénzt várhatóan a járulékterhek csökkentésére fordítják. Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: a feketegazdaság visszaszorítása érdekében valódi intézkedésekre lenne szükség.

Hatékonynak tartja a kormányt a Moody's

Hatékonynak tartja a kormány eddigi költségvetési intézkedéseit a Moody's. A hitelminősítő intézet a Magyarországról szóló éves jelentésében úgy fogalmaz: a kormány szigorító csomagjának eddig nem volt negatív makrogazdasági hatása.

A Jonathan Schiffer alelnök által jegyzett értékelés szerint a magyarországi adóemelésekkel és az ártámogatások csökkentésével a költségvetést a helyes mederbe lehetett terelni, ugyanakkor a gazdasági növekedésnek és az exportnak az üteme meglepetésre gyors maradt.

A hitelminősítő intézet ezzel együtt hangsúlyozza, hogy az államháztartás eladósodása magas szintű maradt; az adósság sokkal nagyobb, mint a többi kelet-európai országban.

Gyurcsány szerint sikeres a magyar külpolitika


A miniszterelnök szerint sikeres volt a magyar külpolitika az elmúlt egy évben. Gyurcsány Ferenc Budapesten, a külképviselet-vezetői értekezlet első napján tartott beszédében azt mondta: a nemzetközi politikában egyre nagyobbak a kihívások. A kormányfő ide sorolta a többi között a nemzetközi terrorizmust.

Göncz Kinga külügyminiszter a konferencián arról beszélt, hogy várhatóan 2008 után is marad a magyar tartományi újjáépítési csoport Afganisztánban. Úgy vélte: ahhoz, hogy az elkezdett programokat be lehessen fejezni az ázsiai országban, meg kell hosszabbítani a magyar jelenlétet Baglán tartományban.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy vélte: az elmúlt évben sikertelen volt az ország külpolitikája, mert Magyarország nem kiszámítható partnerként jelent meg más országok, nemzetközi szervezetek előtt.Nincs megállapodás a gazdákkal

Egyelőre nem történt előrelépés a méltányosabb fagykárenyhítést követelő gazdák és az agrártárca képviselői között zajló szakértői egyeztetéseken. Budai Gyula, a szabolcsi demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója az InfoRádióban elmondta: az álláspontok között még nagyobb a különbség, mint pénteken, amikor Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter látogatást tett a tüntetőknél.

A termelők a többi között a kárenyhítési alap 25 milliárd forintos feltöltését várják, továbbá 25 százalékos termelési költségelőleg azonnali kifizetését tartják indokoltnak.

Közben az állattenyésztők érdekképviseletei megállapodtak Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel a kedvezményes hitelfelvételről. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra: a magas takarmányárak miatt válságba került az ágazat, ezért a hús akár harminc százalékkal is drágulhat a következő hetekben.

Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban arról számolt be, hogy pártja a gabonatermelők területalapú támogatásainak kifizetésével, valamint az Európai Uniónak korábban felajánlott takarmánygabona-készletek visszatartásával akadályozná meg az élelmiszerdrágulást.

Büntetőeljárás a rali-versenyen történt baleset miatt

Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés gyanújával büntetőeljárást indított a rendőrség a hétvégi karcagi Ralisprint versenyen történt baleset miatt, amelyben hét ember, köztük három gyermek sérült meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei város rendőrkapitánya elmondta: a versenyző megsértette a szabályt, amikor autójával visszafordult a pályán, majd az egyik forgás után a közönség közé rohant. Csík Róbert hozzátette: a szakértők a gépkocsit is megvizsgálják, mert elképzelhető, hogy a jármű műszaki hiba miatt vált irányíthatatlanná.

Tovább tárgyalnak Tőkésék

Megállapodás nélkül ért véget Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének tárgyalása, de az egyeztetést folytatják. Az RMDSZ és a Tőkés Lászlót független európai parlamenti képviselőjelöltként támogató hat erdélyi magyar civil szervezet küldöttségeinek találkozója után bejelentették: közös munkacsoportot hoznak létre, amely megpróbálja augusztus 24-ig egyeztetni a két fél javaslatait.

Meghalt Ingmar Bergman


Svédországban 89 éves korában meghalt Ingmar Bergman. A művész, aki színházi és operarendezőként is világhírű volt, már 1945-től készített filmeket, de csak 1956-ban, A hetedik pecsét című alkotásával vált nemzetközileg ismertté.

Olyan műveket hagyott maga után, mint A nap vége, a Tükör által homályosan, az Úrvacsora, A csend, a Farkasok órája, a Szégyen, vagy az eredetileg tv-sorozatnak készült Jelenetek egy házasságból.

Élete utolsó két évtizedére Ingmar Bergman visszavonult a filmezéstől, csak 2003-ban tért vissza egy tv-film erejéig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×