eur:
386.81
usd:
355.71
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Kölcsönös vádak a népszavazás kapcsán

Az MSZP szerint a Fidesz delegáltja kilopta az Országos Választási Bizottságból Kálmán László népszavazási kezdeményezésének adatait. A Fidesz viszont úgy látja, hogy a kormány fél a népakarattól.

MSZP: a Fidesz delegáltja lopott

Az MSZP szerint az Országos Választási Bizottság tagjainak nem kötelességük tájékoztatni az őket delegáló pártokat a népszavazási beadványokról.

Márpedig Bordás Vilmos ezt megtette, tehát ellopta a Fidesszel azonos témában, de ellentétes tartalommal indítandó népszavazási kezdeményezés adatait - mondta az InfoRádióban Varju László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz szerint a kormány fél

A Fidesz szóvivője szerint a kormány fél a nép akaratától, ezért sorozatos ügyeskedésekkel akarja megakadályozni a népszavazást.

Szijjártó Péter az InfoRádióban azt mondta, hogy az MSZP alaptalanul vádolja bűncselekménnyel az Országos Választási Bizottság fideszes delegáltját, ezért Bordás Vilmos és az ellenzéki párt bírósághoz fordul.

Meg kell őrizni a titkot

A távirati iroda által megkérdezett alkotmányjogász szerint az Országos Választási Bizottság tagjainak meg kell őrizniük a rájuk bízott titkokat. A beadó neve csak akkor hozható nyilvánosságra, ha már hitelesítették az adott népszavazási kérdést - mondta Lövétei István.

Az adatvédelmi biztos pénteken a távirati irodának elmondta, hogy az érintett, vagyis Kálmán László nyelvész beleegyezésére is szükség lett volna a neve továbbításához. Ez nem történt meg, tehát feltételezhetően jogsérelem történt - tette hozzá Péterfalvi Attila.

Szerző: Németh Zoltán és Herczeg Zsolt

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Gyengélkedett pénteken a magyar tőzsde

Mérsékelt esésekkel búcsúztatják a hetet az európai tőzsdék, és a BUX is lefelé vette az irányt, miután a blue chipek kivétel nélkül csökkenéssel zártak. Makrofronton Kínán a világ szeme, ahonnan egy rakás gyenge adat érkezett ma reggel, és intézkedéscsomagot jelentettek be a lakáspiac megmentésére. A magyar tőzsdén a Telekomnál voltak események, a cég lemondta jövő hétre tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, valamint az AutoWallisról érkeztek friss hírek, miután a társaság közzétette első negyedéves beszámolóját, és egy elemzés is napvilágot látott a cégről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×