eur:
388.66
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Külügyi kacsa volt a Göncz elleni célzott merényletkísérlet híre

Jelentősen módosította pénteki közleményét a külügyi szóvivő a Göncz Kinga külügyminiszter elleni afganisztáni merényletkísérlettel összefüggésben. Eszerint a miniszter az eredeti tervek szerint sem autóval tette volna meg Mazar-i-Sarifból a magyar táborba vezető utat - vagyis nem a fenyegetés miatt változtattak a terven - és találtak ugyan arrafelé út menti robbanószerkezetet, de még két nappal Göncz Kinga megérkezése előtt.

Pénteken a külügyi szóvivő közölte: egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel merényletet próbáltak meg elkövetni Göncz Kinga külügyminiszter ellen Afganisztánban; a célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni.

Göncz Kinga a Hamid Karzai Afgán elnökkel folytatott megbeszélés után csütörtökön repülővel továbbutazott Mazar-i-Sharifba, ahonnan a tervek szerint a delegáció egyik része gépkocsikonvojjal ment volna a Baglán tartományban lévő Pul-i-Kumriba, ahol a magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoport állomásozik - tartalmazta Odze György pénteki közleménye.

A dokumentum így folytatódott: a robbanószerkezetet a két települést összekötő úton találták meg és hatástalanították a nemzetközi biztonsági erő katonái. A veszély miatt a miniszter helikopterrel érte el a magyar katonai bázist. A látogatás után nehezítette a helyzetet, hogy a helikopter meghibásodott, így a miniszternek autókonvojjal kellett megtennie az utat vissza Mazar-i-Sharifba.

Szombat

"A külügyminisztériumi szóvivő tegnapi nyilatkozatát illetékes katonai forrásokkal történő konzultációt követően módosítjuk" - közölte a távirati irodán keresztül a Külügyminisztérium.

"2007. július 12-én az afganisztáni Baglán tartomány PRT-parancsnoka jelentést kapott arról, hogy egy európai miniszter (vagy konvoj) ellen merényletet terveznek. A helyszínen végzett vizsgálatok ezt nem erősítették meg, a felderítők kimentek a területre, azonban jelentésük szerint robbanóeszközt - korábbi információkkal ellentétben - nem találtak."

A szóvivő hozzátette: "ugyanakkor tévesen jelent meg a sajtóban az a hír, miszerint a magyar miniszter utazásának ezt a részét közúton tette volna meg, ilyen terv soha nem volt".

Odze György kitért arra, hogy július 9-én ezen a környéken élet kioltására alkalmas szerkezetet valóban találtak és azt megfelelő módon hatástalanították is.

"Így a magyar külügyminiszter élete nem forgott veszélyben" - írta a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×