eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kóka számol és kérdez

A gazdasági miniszter szerint a Fidesznek választ kell adnia arra, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetése esetén honnan teremti elő a költségvetésből kieső 50 milliárd forintot. Kóka János úgy véli: inkorrekt népszavazásra buzdítani az embereket úgy, hogy közben nem beszélnek a másik oldalról. Az ellenzéki párt hangsúlyozza: a népszavazás a demokrácia fontos eszköze, amely visszaadhatja a hatalmat az emberek kezébe.

A gazdasági miniszter szerint, ha sikerrel zárul a Fidesz vizitdíjjal, kórházi napidíjjal illetve tandíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezése, akkor nagyjából 50 milliárd forint esik ki az érintett intézmények gazdálkodásából.

Ebben az esetben Kóka János szerint három lehetőség van: az egyik, hogy ennyivel növeli az állam az adóbevételeket. Mind mondta, a Fidesznek így közölnie kell azt is, hogy mely adókat emelné. Ez ugyanakkor maga után vonná azt is, hogy a felsőoktatási és egészségügyi költségek részben nem azokra hárulna, akik a szolgáltatásokat igénybe veszik.

A másik lehetőség, hogy csökkentik a szolgáltatás tartalmát. Ez esetben a Fidesznek rá kell mutatnia, hogy mely egészségügyi szolgáltatásokat hagyná el, és mely oktatási lehetőségeket törölne el.

"A harmadik lehetőség pedig, hogy növeljük a költségvetés deficitjét 50 milliárddal, de akkor mondja ki világosan a legnagyobb ellenzéki párt, hogy azt javasolja a kormánynak, hogy 50 milliárddal több hiányt halmozzon föl minden egyes évben" - jelentette ki a gazdasági miniszter.

Kóka János úgy véli: amíg a Fidesz nem teszi le a voksát valamelyik lehetőség mellett, addig kifejezetten inkorrekt választásra hívni az embereket, hiszen nem tudják, hogy a döntés esetleg hol eredményez hiányt.

Lehetőséget kell adni a véleménynyilvánításra

A miniszterelnök közben hétfő reggel bornírt ötletnek nevezte a vizitdíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezést. A Fidesz erre reagálva közölte: "nem méltó az emberek képviseletére, aki a demokrácia egyik alappillérét, a népszavazást bornírt ötletnek nevezi".

Nyitrai Zsolt szerint a népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze, amely visszaadja az embereknek a lehetőséget, hogy elmondhassák véleményüket Gyurcsány Ferencről, az ő megszorításokkal teli politikájáról és a hazugságról.

A fideszes politikus arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök nem általánosságban a népszavazásról, hanem a Fidesz kezdeményezte népszavazási kérdésekről beszélt, azt mondta: bármilyen népszavazásról van szó, meg kell adni az embereknek a lehetőséget, hogy elmondják a véleményüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×