eur:
387.82
usd:
360.08
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Az MSZP az olajügyekről kérdezi Orbánt

Van-e még kapcsolata Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és a Fidesznek az olajügyek egyik fő gyanúsítottjával, Tóth Bélával? - kérdezte Nyakó István, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatón. A fideszes Demeter Ervin szerint a szocialisták zavaros, kapkodó kijelentéseket tesznek.

Sajtóhírek szerint Tóth Béla, a Fidesz egykori kampánymenedzsere, a Mahir volt elnöke Orbán Viktor bizalmi embere volt, ma pedig vádlott az Energol-ügyben - közölte a szóvivő.

Hozzátette: az 1990-es évek óta húzódó ügynek olyan szereplői vannak még, mint a kecskeméti maffiaperben elítélt Csüllög Zsigmond és Radnai László.

Õk voltak a megalapítói annak a cégnek, amelynek az Orbán-kormány "végnapjaiban", a Széchenyi-tervből 175 millió forintot biztosítottak a Mosonmagyaróvár melletti termálfürdő kialakítására - mondta Nyakó István.

Az MSZP szóvivője azt mondta: a fürdő soha nem épült meg, és a pályázaton nyertes egykori olajosok 87,5 millió forinttal "meglógtak".

Hozzáfűzte: "az olajmaffiózók" ügyvédje ugyanaz a Szász Attila, aki a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa volt, és aki a Fidesz elnökének családi barátai közzé tartozik.

A szocialista szóvivő szerint Kármán Irén ügyének kirobbanásakor a Fidesz pánikba esett, igyekezett minél távolabb kerülni az ügytől: vádaskodni kezdett.

Olyan ügyeket melegített fel, amelyek három évvel ezelőtt is gyenge próbálkozásnak bizonyultak - közölte Nyakó István.

Demeter: zavarban a szocialisták

"Érthető, hogy a szocialisták miért tesznek immár napok óta zavaros, kapkodó kijelentéseket az olajbotránnyal kapcsolatban. Zavarban vannak, mert pártelnökük lebukott, kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett az olajügyekben" - írta Demeter Ervin fideszes képviselő.

Közölte: Gyurcsány Ferenc 1995-től 1997-ig felügyelőbizottsági tagja, sőt saját cégén keresztül kisebbségi tulajdonosa is volt egy olyan részvénytársaságnak, a Fortusnak, amely a rendőrség és a vámnyomozók látókörébe került az olajügyek akkoriban zajló nyomozása kapcsán.

Ráadásul arra is fény derült, hogy az Állami Számvevőszék kifejezett rosszallása ellenére Gyurcsány említett cége milliárdos fűtőolajüzletet bonyolított le a Magyar Villamosművekkel. Abban az időszakban a mostani miniszterelnök anyósa, Apró Piroska az MVM tanácsadója volt - tette hozzá a politikus.

Lassan már nincs olyan epizód a rendszerváltás utáni botrányok - korrupciós ügyek, közpénzek gyanús vándorlása magánzsebekbe stb. - sorában, melyben Gyurcsány Ferenc érintettsége így vagy úgy fel ne merülne - írta Demeter Ervin.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×