eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Titkos hanganyagok Il Ferro-ügyben: licitálhat rá!

A korábbi évekhez képes valamivel csökkent a nők aránya a felsőoktatásba jelentkezők körében, ám még mindig jelentős túlerőben vannak a férfiakkal szemben - írja a Népszabadság. Míg tavaly és tavalyelőtt 58 százalék körül mozgott a női jelentkezők aránya, addig ez az arány 56,9 százalékra csökkent idén - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ statisztikáiból.

Képzési területenként persze jelentősen változik a nemek szerinti arány, sőt vannak olyan szakok, amelyekre szinte csak nők vagy csak férfiak felvételiznek. Az informatikai és műszaki képzések például még mindig férfias pályának számítanak. Pedagógusképzésben pedig éppen fordított a helyzet.

A Népszabadság azt írja, hogy Magyarországon egyelőre hiányzik a haldoklókról gondoskodó szemlélet - ez derül ki az Európai Pallatív Ellátási Szövetség nemrég lezárult 16 európai országra kiterjedő vizsgálatából.

Eszerint hazánkban tavaly alig több mint négyezer beteg részesült a pallatív ellátásban, miközben mintegy harmincezren haltak meg daganatos betegségben. A hospice és pallatív ellátás lényegében egy összetett gondozási forma azoknak a betegeknek, akik súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, illetve már olyan állapotban vannak, ahol orvosok már nem igazán tudnak mit tenni.

Újabb honlap készült az Il Ferro-ügyek állítólagos károsultjainak - írja az Index internetes portál. Ezen a weboldalon két hangfelvételt ígérnek eladásra, amelyek egyikén állítólag Körmendi Ákos, az autóreklámos cég utolsó tulajdonosa azt mondja: "Leszarom azt a 7.000-7.500 embert." A másikon az előző tulajdonos, Laskay Róbert mesél az Il Ferro ügyeiről. A hanganyagokra licitet hirdettek, a kikiáltási ár ezer forint.

Az Index internetes portál azt írja, jogszerűtlen adatok szerepelnek azon a számlán, amelyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szombaton mutatott be a sajtónak. A számla a miniszter állítása szerint azt igazolja, hogy jogszerűen fizette ki az elnökké választásának megünneplésére rendezett parti költségeit. A számlán a kinyomtatás dátuma helyett az asztalnyitás dátuma olvasható. Az APEH szerint azonban egy nyugtán a kinyomtatásának dátumát kell feltűntetni.

Veszít vonzerejéből Magyarország - ez a tapasztalat szűrhető le abból, hogy mind több vállalkozás települ át szomszédos vagy akár távolabbi országokba is - írja a Magyar Nemzet. A cikk szerint az utóbbi időben a távozás mellett döntött a Flextronics, a Dreher Sörgyárak tulajdonosa, és nemrég a Richter Gedeon Nyrt. Is közölte, hogy tevékenysége egy részét Indiába helyezi. A lap által megkérdezett Gerhát Mihály, a KPMG adómenedzsere szerint valószínű, hogy a lépések hátterében az élőmunkára nehezedő magas adó és járulékteher áll.

Nagy bajba kerülhet a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció, ha ősszel elmarad vagy csak részben lesz elérhető a Budapest fejlesztésére remélt 285 milliárd forintnyi uniós forrás - ismerték el a Magyar Nemzetnek kormánypárti politikusok. A cikk szerint a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács több projektet kihúzott a listáról, a négyes metró bukását pedig már minden oldalról valószínűsítik.

Jól indult 2007 a hazai nagybankoknak - írja a Világgazdaság. Bár teljesítményük korántsem egyenletes, összességében a szektor átlagánál nagyobb növekedést regisztrálhattak az első negyedben. A negyedéves számait eddig közlő négy nagybank - az OTP, a K&H, a CIB és a Raiffeisen - összesített mérlegfőösszege majdnem 28 százalékkal növekedett a március végéig számított egy év alatt, ez duplája az egész bankszektor által produkált ütemnek.

Huszonötmilliárd forint nyereségkiesést okozott eddig becslések szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény - mondta a Napi Gazdaságnak Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. Ez nem csak a piac szereplőinek okoz kárt, a gazdasági hatások közvetve az ellátást is veszélyeztetik. Bogsch Erik szerint a betegellátás biztonsága is meginoghat, hiszen a változó referenciakészítmények miatt a betegeket időről időre át kellene állítani más gyógyszerekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×