eur:
394.98
usd:
356.6
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Habbal borították be a Rábát szennyező bőrgyár bejáratát a Greenpeace aktivistái

Habbal fújták be a Rába habzásáért felelősnek tartott feldbachi bőrgyár kapuját a Greenpeace osztrák és magyar aktivistái, így tiltakozva a határfolyó szennyezése ellen. A szervezet kampányfelelőse az InfoRádiónak elmondta: a bőrgyár saját tűzoltósága vízsugárral szüntette be a környezetvédelmi szervezet akcióját.

Többféle módon próbáltak már nyomást gyakorolni a bőrgyár vezetőire, ők azonban eddig nem léptek, ezért szánta el magát a szervezet a radikálisabb lépésre - mondta az InfoRádiónak a Greenpeace magyarországi kampányfelelőse.

Nemes Noémi közölte: az osztrák és magyar aktivisták a gyár ablakait és kapuját próbálták befújni a habbal, amely végül körülbelül egy méteres magasságban állt a bejáratnál, ezzel nagyjából harminc percre megbénult a közlekedés.

Végül a bőrgyár saját tűzoltóbrigádja vonult ki, és nagynyomású vízsugarakkal lőni kezdte az aktivistákat, valamint a média képviselőit is - tette hozzá a Greenpeace munkatársa.

Nemes Noémi elmondta: a Greenpeace-nél remélték, hogy a diplomáciai lépések előrelépést hoznak, de mivel a kijelölt időpontig, május elsejéig sem szűnt meg a habzás, úgy döntöttek, hogy saját mintát vesznek a bőrgyár szennyvizéből. Ezt a magyar hatóságok nem tudták megtenni, az osztrákok pedig nem hozták nyilvánosságra az eredményeket.

A környezetvédelmi szervezet projektvezetője kijelentette: nem állnak meg. Már útjára indítottak egy online petíciót Magyarországon és Ausztriában is, amelyet a szennyező bőrgyár igazgatójának küldenek el. A dokumentum a Greenpeace internetes oldaláról letölthető.

Amennyiben ennek sem lesz hatása, a szervezet akkor is kiáll a probléma megoldásáért, és az osztrák hatóságokhoz fordul - közölte Nemes Noémi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×