eur:
395.32
usd:
356.58
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Még három évet kaptak a kukoricatermelők

A kukoricafelvásárlás és -készletezés fokozatos, 2010-ig tartó felszámolásáról döntöttek hétfői ülésükön az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei.

A döntéssel felülírták az Európai Bizottság tavalyi, az intervenicó azonnali beszüntetését célzó javaslatát. A megállapodás arról is rendelkezik, hogy rendkívüli esetben felújítható a kukoricafelvásárlás és -készletezés rendszere.

Az unió mezőgazdasági biztosa azt mondta: meg kell akadályozni, hogy 9 millió tonna kukorica halmozódjon fel a közösség tárolóhelyein 2013-ig.

Mariann Fischer Boel hozzátette: a rendszer felszámolása a következő hat évben 600 millió euró megtakarítását eredményezi.

Az Európai Unióban az állami intervenciós készletek azonnali megszüntetése leginkább Magyarországot sújtotta volna, mivel a kukoricakészletek több, mint 90 százalékát itt tárolják.

Tabajdi Csaba, szocialista társjelentéstevő szerint az ország által kialkudott hároméves átmeneti időszak elegendő átállási időt ad a gazdáknak.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 05:00
×
×
×
×