eur:
395.32
usd:
356.58
bux:
0
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Kállai Ernő ombudsman lett, Majtényi László nem

Kállai Ernőt választotta a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának hétfőn titkos szavazással az Országgyűlés; a képviselők a köztársasági elnök másik jelöltjét, Majtényi Lászlót nem választották meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

Kállai Ernő történelem szakos tanárt, jogászt 326 igen szavazattal, 14 ellenében választotta meg az Országgyűlés.

Majtényi László jogászra, volt adatvédelmi biztosra 183 igen és 156 nem szavazatot adtak le, így őt nem választották meg a posztra. A támogatáshoz a képviselők kétharmada, 258 képviselő igen szavazatára lett volna szükség.

Kállai Ernő megválasztását valamennyi parlamenti párt támogatatta, Majtényi Lászlóét azonban a Fidesz és a KDNP ellenezte, mivel a két párt álláspontja szerint az ombudsman-jelölt nem felel meg a pártatlanság követelményének.

Sólyom nem változtat

A parlamenti döntés ellenére Sólyom László a jövőben sem kíván változtatni az ombudsman-jelölés módján. A köztársasági elnök újságíróknak úgy nyilatkozott: nincs kizárva, hogy újból Majtényi Lászlót jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

Majtényi azonban kijelentette: ha érkezne ilyen kérés, elhárítaná.

"Nagyon sajnálom, hogy vannak olyan képviselők, a jelek szerint nemcsak ellenzékben, de kormányoldalon is, akik nem tudják elfogadni, hogy vannak valóban pártatlan emberek" - fogalmazott Sólyom László.

A jelölés módjáról szólva elmondta: továbbra sem egyeztet előzetesen a parlamenti pártokkal, mert a független pozíciókat nem lehet pártalkuk tárgyává tenni. Szerinte, ha egyeztetett volna az ombudsmani tisztségről, Kállai Ernő nem lett volna biztos.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 05:00
×
×
×
×