eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Stumpf: Gyurcsányt csak Gyurcsány tudja megbuktatni

Bomlik a Gyurcsány Ferenc kormányfő mögött kialakult kényszerszolidaritás - állítja a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István szerint a zuhanórepülésben a szabad demokraták is osztoznak a szocialistákkal.

Az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere szerint Gyurcsány Ferenc ügyes taktikai manőverrel alakított ki maga körül egy kényszerszolidaritást, amelyhez az őszödi beszédet is felhasználta.

Stumpf István szerint egyfajta morális zsarolással azt mondta el, hogy ha nem állnak mögé és a reformok mögé, akkor minden összeomlik.

Sőt, az alapítvány elnöke szerint amit a kormányfő sugallt a híveinek, az azt is jelentette, hogy "én nyertem meg nektek a választásokat, nincs is más lehetőség".

Váltottak már ciklus közben...

Ez a fajta szolidaritás azonban az ellenzéki politikus szerint most repedezik. Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferencet már Õszödön is figyelmeztették: a szocialisták váltottak már miniszterelnököt a ciklus közben is.

Stump István arról is beszélt, hogy az SZDSZ is osztja a szocialisták zuhanórepülését azzal, hogy a koalíció tagja maradt. A kormányfő pedig azzal, hogy mindkét koalíciós partnertől kikérte a bizalmi szavazást, azzal megosztotta a felelősséget.

Utcáról nem lehet

Stumpf István egyetért azokkal az alkotmányjogi szakértői véleményekkel, hogy senki más nem tudja a kormányt megbuktatni csak saját maga, mivel a legitimációja a bizalmi szavazás óta kifogástalan.

Mint mondta, az utcáról nem lehet kikényszeríteni az előrehozott választást. Úgy látja: három alternatíva van. Vagy leváltják Gyurcsány Ferencet a szocialisták, vagy a kormányfő tesz még egy utolsó kísérletet az elvesztett bizalom visszaállítására, vagy rendkívüli választásokat kell kiírni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×