eur:
389.01
usd:
361.34
bux:
68698.95
2024. május 7. kedd Gizella

A Fidesz gyors döntést vár az OVB-től

A Fidesz felszólította az Országos Választási Bizottságot, hogy az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően és a lehető legrövidebb időn belül hitelesítse a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit - mondta Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke.

Pokorni Zoltán emellett arra kérte az OVB-t, ne a rendelkezésére álló kétszer 15, vagyis harminc nap múlva, hanem a közlöny megjelenését követő napon hozzon döntést a népszavazási kérdések ügyében.

Mint mondta: ez azért fontos, mert ha az OVB kihasználja a harminc napot, és egy "készenlétben álló kormánypárti aktivista" megtámadja a döntést, akkor az Alkotmánybíróság az ítélkezési szünet miatt már csak ősszel tud határozni az ügyben.

"Talán annyi sportszerűség van bennük, hogy ezt az utolsó trükköt nem játsszák ki" - jegyezte meg a politikus, aki szerint az Ab mostani döntése azt is jelenti, hogy OVB elnöke, Szigeti Péter és a testület kormánypárti tagjai politikailag elfogult módon, jogilag hibás döntéseket hoztak, és most lelepleződtek.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: kicsi az esélye annak, hogy még az idén lebonyolíthatják a hatkérdéses népszavazást, szerinte inkább jövő év első harmadában lesz megtartható.

A Fidesz alelnöke arra kérdésre, elkezdik-e az aláírásgyűjtést a korábban már jóváhagyott három népszavazási kérdésben, amelynek gyűjtési határideje július 9-én lejár, azt mondta: nem több, hanem egy népszavazást szeretnének, így erre törekednek mindaddig, amíg van esély a hat kérdést együtt feltenni.

A népszavazás jogáért folytatott küzdelemben fontos ponthoz érkeztünk, de a küzdelem még hónapokig el fog tartani - értékelte az Ab döntését a politikus.

Az Ab ma arról is döntést hozott, hogy a népszavazás Alkotmányban rögzített jogát nem veheti el a hatalom, vagy a kormánnyal együttműködő választási bizottság - mondta Pokorni Zoltán.

Mint mondta, fontos lenne, ha a népszavazási kérdésekben végre elkezdődhetne az érvek küzdelme, ezért szerintük a kormány akkor járna el tisztességesen, ha vállalná a nyílt vitát, és nem próbálna ettől ügyeskedve elbújni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×