eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A libanoni hadsereg végzett a Fatah al-Iszlám harmadik legfontosabb parancsnokával

A libanoni hadsereg alakulatai végeztek a Fatah al-Iszlám fegyveres iszlamista szervezet harmadik legfontosabb parancsnokával. Naím Díb Gáli a pénteki harcokban vesztette életét a Nahr el-Bared észak-libanoni palesztin menekülttábor területén. (A libanoni hadsereg a pénteki nap nagy részében 155 milliméteres tarackokkal lőtte a tábort.)

Több dél-libanoni palesztin menekülttábor tisztségviselői is megerősítették az Abu Rijád néven is ismert Gáli halálának hírét.

Jól ismerték a Szaida (Szidón) környéki palesztin menekülttáborokban ezt az iszlamista vezetőt, mert mielőtt a Tripoli melletti Nahr el-Bared táborba ment volna, hogy csatlakozzék a Fatah al-Iszlámhoz, az előbbiekben toborzott önkénteseket az Irakban állomásozó amerikai katonák elleni harcra.

Két libanoni katona is elesett a vasárnapra virradóra a Nahr el-Bared körüli harcokban - közölte vasárnap a hadsereg egy szóvivője.

A szóvivő szerint valamelyest alábbhagytak a harcok a tábor környékén a Fatah al-Iszlám fegyveresei és a libanoni hadsereg ostromló alakulatai között.
A libanoni kormányhoz közel álló An-Nahár szerint a Fatah al-Iszlám nagyszabású terrortámadások sorozatára, valóságos "libanoni szeptember 11-ére" készült.

Az iszlamista szélsőségesek négy teherautót akartak megrakni robbanóanyaggal, majd nekivezetni egy bejrúti szállodának, öngyilkos merényleteket akartak elkövetni a fővárosban nagykövetségek ellen, és robbantani akartak egy alagútban a Bejrútot Tripolival összekötő főútvonalon, hogy elvágják az összeköttetést az ország északi részével, és iszlám államot kiáltsanak ki ott.

Hivatalos forrásból eddig nem erősítették meg az An-Nahár jelentését, de Fuád Szinjóra Nyugat-barát libanoni államfő azzal vádolta szombaton a Fatah al-Iszlám szervezetet, hogy kapcsolatban áll a szíriai titkosszolgálatokkal. Damaszkusz tagadja, hogy kapcsolatot tartana a libanoni iszlamista szervezettel.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×