eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Medián: az ellenzék még soha nem húzott el ennyire

Továbbra is 20 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt a legújabb, májusi közvélemény kutatás szerint a Mediánnál. A kormányzó pártot a teljes lakosságból most csak minden negyedik ember választaná. A politikusok sem végeztek jól: legtöbbjük népszerűsége 50 százalék alatt van, miközben ismertségük egyre nő. A Medián kutatója szerint a rosszabb mutató összefügghet azzal is, hogy egyesek túl régóta vannak különböző vezető posztokon.

Április és május között a legfontosabb változás a politikai közhangulatban, hogy a Fidesz támogatottsága jelentős mértékben visszaesett, ennek ellenére a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is óriási előnnyel vezet az MSZP előtt - mondta az InfoRádiónak a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet munkatársa.

Karácsony Gergely hozzátette: az elmúlt fél évben jelentős hullámzást figyeltek meg a Fidesz támogatottságában. Ebből arra lehet következtetni, hogy a nagy jobboldali fölény mögött egyelőre nem teljesen egységes szavazótábor áll, és az aktuális politikai események miatt 4-5 százalék könnyen leválik.

Veszített az MSZP, egyre több a bizonytalan

Egyértelmű tendencia, hogy az MSZP tavaly óta elveszítette szavazóinak egy jelentős részét, támogatottsága "visszaszűkült": az a 23 százalék áll mögöttük, amely az elmúlt 5-6 évben folyamatosan kitartott a párt mellett - közölte a kutató.

Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben nőtt a bizonytalanok aránya: az MSZP-től elpártoló szavazók nagyobbik része a ezt a tábort erősítette, egy kisebbik része pedig kisebb-nagyobb hullámzásokkal a Fidesz mögé sorakozott fel - fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Ahogy a korábbi parlamenti ciklusokban, a kormányzás első felében ez alkalommal is csökkent a kormányzó pártok népszerűsége, most azonban ez sokkal korábban és sokkal nagyobb mértékben következett be - mondta a Medián munkatársa.

Karácsony Gergely közölte: előfordult már ehhez hasonló mértékű népszerűségcsökkenés, de olyat eddig nem tapasztaltak, hogy az ellenzék ennyire elhúzott volna.

Általános bizalomvesztés

A Medián kutatója szerint az elmúlt egy évben olyan bizalomvesztés alakult ki, amely többé-kevésbé az egész politikai elitre vonatkozik, ezért lehetséges, hogy még a legnépszerűbb politikus, Sólyom László köztársasági elnök népszerűsége is csak 56 százalékos.

A két legnagyobb párt vezetői, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szorosan kötik magukhoz a szavazókat, saját pártjukon belül rendkívül népszerűek, azon kívül viszont nagyon népszerűtlenek - mondta Karácsony Gergely.

A kiélezett pártverseny és az éles érzelmi törésvonalak miatt az egyes politikusok népszerűsége nem is nőhet sokkal 50 százalék fölé. Ez összefügg az általános pesszimista közhangulattal is - fűzte hozzá a Medián munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×