eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bokros Lajos szerint hiteltelen a magyar politika

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a 2010-ben hatalomra kerülő új kormánynak újabb stabilizációs intézkedéseket kell hoznia, amennyiben a jelenlegi kabinet a választások előtt elkezd költekezni. A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója a Fasori Evangélikus Gimnáziumban csütörtök este tartott rendezvényen azt mondta: Magyarországon lekicsinylik az országot érintő külföldi kritikákat.

A Horn-kormány pénzügyminisztere szerint Magyarország a rendszerváltást követő első nyolc évben volt éllovasa a reformoknak, a gazdasági leszakadás és romlás pedig 2000-2001 körül kezdődött el.

Bokros Lajos a Fasori Evangélikus Gimnáziumban csütörtök este a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén a moderátor kérdésére válaszolva megerősítette, hogy külföldön erőteljes bírálatokat kap az elmúlt évek magyar gazdaságpolitikája.

A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hiteltelenség anyagi erővé válik. Ha nincs hitele a politikának, akkor az emberek nem hiszik el, hogy sikeresen meg tud valósulni, tehát nem cselekednek úgy, hogy az a politika tényleg sikeres legyen.

Egy éve közel volt egy új "Bokros-csomag"

Bokros Lajos elmondta: fel kellene tenni azt a kérdést, hogy az állam miért tart fent olyan intézményeket, amelyek nyelik a költségvetési pénzt, de a társadalom számára gyakorlatilag semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak.

A professzor rámutatott: egy évvel ezelőtt nagyon rossz volt az ország gazdasági helyzete. Akkor komolyan felvetődött, hogy olyan csődterápiára lenne szükség, mint 12 évvel ezelőtt. A volt pénzügyminiszter a kormány tavaly ősszel kidolgozott, konvergenciaprogramban vázolt és azóta megvalósított intézkedéseiről szólva közölte: ezek nem elegendőek és nem voltak megfelelő megoszlásban, összetételben előkészítve ahhoz, hogy az ígéreteknek megfelelően két év múlva elindítsanak egy gazdasági növekedést.

Mint mondta, ezzel az a baj, hogy ha 2009-ben nem éri el az ország a propaganda szinten állandóan hangoztatott és hőn áhított gazdasági növekedés, akkor megint elkezd majd a kormány költekezni. Mert a 2010-es választást valahogy meg kell nyerni.

Ugyanabba a folyóba...

Akkor pedig az ország harmadszor fog eljutni egy olyan helyzetbe, hogy egy komoly mértékű ikerdeficit alakul ki, amely lehet hogy 2009-ről 2010-re virradóan megint a 3 százalékos növekedésből 4,5 százalékosat csinál, de a hatalomra kerülő kormánynak 2010-ben megint egy stabilizációval kell kezdenie tevékenységét.

Az egészségügyről szólva Bokros Lajos kifejtette: semmi nem indokolja, hogy a nyugdíjasok ne fizessenek járulékot, miközben ők veszik igénybe tömegével az egészségügyi szolgáltatásokat. Hozzátette: ez nem felel meg az önkéntesen átélhető szolidaritás érzésének sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×