eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatósági vizsgálat az élelmiszerboltokban - a nap legfontosabb hírei

Tűrhetetlennek és cinikusnak nevezte az osztrák hatóságok viselkedését a Rába ausztriai szennyezésének ügyében Sólyom László államfő. Összegyűjtötte a szükséges 50 ezer aláírást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanárok kötelező óraszámának emelése ellen. Megváltoztatná a Büntető törvénykönyvben a nők elleni nemi erőszak tényállását az SZDSZ. A nap legfontosabb hírei.

Tűrhetetlennek és cinikusnak nevezte az osztrák hatóságok viselkedését a Rába ausztriai szennyezésének ügyében az államfő. Sólyom László Kőszegen azt mondta: olyan politikai üggyé nőtt a probléma, amely megterhelheti a két állam viszonyát. Az államfő országjáró körútjának újabb Vas megyei állomásán természetvédő civil szervezetek képviselőivel találkozott.

Összegyűjtötte a szükséges 50 ezer aláírást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanárok kötelező óraszámának emelése ellen. Az érdekképviselet elnöke korábban azt mondta: céljuk, hogy a parlament vonja vissza a pedagógusokat hátrányosan érintő jogszabályt.

Kerpen Gábor emlékeztetett: a tanítóknak 5 százalékkal, a tanároknak 10 százalékkal emelkedne az óraszáma, míg a pedagógusképzést folytató intézményekben 20 százalékkal több órát kellene tartaniuk. A szervezet elnöke szólt arról is, hogy reményeik szerint a parlament még a tavaszi ülésszakon, a közoktatási törvény módosítása idején megtárgyalja a kérdést.

Az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja a népszavazásról szóló törvényt az Alkotmánybíróság. A testület szerint mulasztásos alkotmánysértés áll fent, mert az Országgyűlés - egyebek mellett - nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra, és nincs előírva, hogy sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben.

Hatósági vizsgálatot rendelt el a magyar boltokban forgalmazott mézek ügyében a Budapesti és Pest Megyei főállatorvos. Hajós Ádám közölte: azután határozott így, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy független laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva azt állította: az országban árusított mézek 70 százaléka hamisított.

A főállatorvos hozzátette: az egyesület által kiválasztott előállítóktól vett 20 mintát három laboratóriumnak is elküldték. Hozzátette: a szakemberek elsősorban gyógyszermaradványokat, szennyezettséget, cukor hozzáadását és pollentartalmat vizsgálnak.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Semmelweis Egyetem, ha a főváros megpróbálja megszerezni a János kórház szomszédságában fekvő Kútvölgyi Klinikai Tömböt. Ezt az intézmény stratégiai főigazgatója mondta az InfoRádióban. Stubnya Gusztáv azután beszélt erről, hogy hétfőn a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója azt mondta: a fővárosi önkormányzat a szociális törvény módosítását kezdeményezi, hogy a Kútvölgyi úti kórház a főváros kezelésébe kerüljön.Civil és szakmai szervezetek részvételével Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozását tervezi az év végéig a kormány. Ezt a szociális és munkaügyi miniszter közölte az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának ülésén. Kiss Péter a következő hét évre szóló fogyasztóvédelmi politikát ismertetve hangsúlyozta: a legfontosabb cél a fogyasztók biztonságérzetének erősítése, valamint a szolgáltatások színvonalának javítása.

Megváltoztatná a Büntető törvénykönyvben a nők elleni nemi erőszak tényállását az SZDSZ. Sándor Klára, a liberális párt országgyűlési képviselője azt mondta: előítéletesnek tartja a jelenlegi helyzetet, és azt javasolja, hogy a nemi erőszakot az áldozatnak fizikai és lelki sérülést okozó, a személyes önrendelkezését durván sértő bűncselekményként határozzák meg.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája indoklást kér a gazdasági tárcától, hogy milyen társadalmi, szociális érdekek alapján döntött a tömegközlekedés tarifáinak drasztikus emelése mellett.

Miskolczi Norbert elnök emlékeztetett: a minisztérium és a hallgatók között létrejött megegyezés nem szólt semmilyen jegyáremelésről, az csupán a költségvetési megszorítások okozta kedvezmény-korrekciót tartalmazta.

50 és fél milliárd forintos konszolidált, adózott nyereséget ért el 2007 első negyedévében az OTP Bankcsoport. Az eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak. A gyorsjelentés szerint az első negyedévi profit 9,4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakáét, a múlt év utolsó negyedévinél pedig 24 és fél százalékkal magasabb.

Jónak tartja a MOL-csoport első negyedéves eredményét a magyar olajipari társaság pénzügyi igazgatója. Molnár József az InfoRádióban elmondta: az 59 és fél milliárd forintos nettó nyereség azért marad el 51 százalékkal az egy évvel korábbitól, mert tavaly értékesítették a gázüzletágat, amiből egyszeri, 81 milliárdos profit származott.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×