eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány Hiller ellenére dönt?

Kiterjesztené a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiáját a kabinet - értesült az InfoRádió. Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkárnak erre konkrét javaslata is van, és bár állítja, hogy a pénzügyminiszter és a miniszterelnök is támogatja őt, az érintettek ezt nem erősítették meg.

Az Államreform Bizottság és az oktatási tárca között még mindig vita van a kérdésről, Magyar Bálint a bizottság tagjaként ugyanis lehetővé tenné az egyetemeknek és főiskoláknak, hogy állami tulajdonú non-profit gazdasági szervezetekké alakuljanak, és így az állami vagyonnak ne csak a kezelőjévé, hanem a tulajdonosává is váljanak.

A minisztérium visszautasította a javaslatot, mondván, az állam nem vonul ki a felsőoktatásból.

Magyar Bálint az InfoRádiónak azt mondta: a javaslatát egyre többen támogatják.

Szerinte a frontok nem a pártok között vannak, hiszen egyedül az oktatási tárca idegenkedik a javaslattól.

Az InfoRádió megkereste a pénzügyminisztert és a kormányfőt is, valóban más-e a véleményük, mint az oktatási tárcának.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán nem kívánták kommentálni az értesülést, Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője viszont hangsúlyozta: privatizáció nélkül kell nagyobb szabadságot adni az egyetemeknek és főiskoláknak.

A miniszterelnök álláspontja egyértelmű. Az egyetemeknek úgy kell gazdasági autonómiát adni, hogy közben garantálni kell az állami vagyon biztonságát - tette hozzá.

Ha Magyar Bálint javaslata megvalósul, akkor a tandíj ugyanúgy megmaradna, az intézmények azonban - már nem költségvetési szervezetként - szabadabban gazdálkodhatnának ingatlanjaikkal és egyéb vagyontárgyaikkal.

Emellett viszont megszűnhetne az oktatók közalkalmazotti státusza. Az egyeztetések jelenleg is tartanak, Magyar Bálint szerint viszont még a tavaszi ülésszakban szavazhat a parlament az állami vagyon intézményi kézbe adásáról, ez pedig 2008 januárjától léphet érvénybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×