eur:
389.46
usd:
362.52
bux:
67950.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bírság a vásárhelyi kórháznak a mindszenti férfi halála miatt

Hárommillió forintra bírságolta a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházat az Egészségbiztosítási Felügyelet, mert a vizsgálat szerint a kórház orvosának mulasztása is közrejátszhatott annak a mindszenti férfinek a halálában, aki április 6-án Szentes felé, félúton egy orvos nélküli mentőautóban hunyt el, miután továbbküldték Hódmezővásárhelyről. A kórház nem fogadja el a döntést.

Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke közölte: a vizsgálat eredményét megküldte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz is, de csak tájékoztatás végett.

Annak megállapítását a rendőrségre bízzák, hogy bűncselekmény gyanúja felmerül-e az eset kapcsán.

A beteget a hódmezővásárhelyi orvos azért küldte tovább, mert április 1-je, azaz a kórházátalakítás óta az egészségbiztosító csak a területileg az intézményhez tartozó betegek ellátását, valamint a sürgősségi eseteket finanszírozza. A mindszenti beteg pedig a szentesi kórházhoz tartozott.

Kovácsy Zsombor közölte: a hódmezővásárhelyi orvosnő csak ránézett a mentővel bevitt betegre, kézzel megmérte annak pulzusát, de nem vizsgálta meg műszerekkel, és nem történt neurológiai és vérvizsgálat sem.

Azaz a beteg nem kapott megfelelő kezelést. Az orvos el sem jutott odáig, hogy megállapítsa: sürgős vagy nem sürgős esetről volt-e szó.

A felügyelet elnöke kiemelte, hogy a sürgős kezelésre szoruló betegeket minden kórháznak el kell látnia, függetlenül attól, hogy a páciens területileg melyik intézményhez tartozik.

Kovácsy Zsombor elmondta azt is: nincs arra bizonyíték, hogy a mulasztást az orvosnő a kórház vezetésének utasítására követte-e el. Tehát az intézmény - úgy tűnik - nem adott jogellenességet eredményező utasítást az alkalmazottjának.

Éppen ezért nincs ok arra, hogy az egészségbiztosítónak fel kelljen mondania a finanszírozási szerződést a kórházzal.

Azt is megállapították, hogy általában az egészségügyi reform nem okolható, és a szentesi kórház, a mindszenti háziorvos, valamint az Országos Mentőszolgálat sem mulasztott ebben az ügyben. Az orvosnő személyes felelősségét nem vizsgálhatják.

A kórház kiáll az orvos mellett

A hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója az Inforádióban közölte: nem követtek el hibát, és eltúlzottnak tartják a bírság mértékét.

Kallai Árpád hozzátette: a kórház bírósághoz fordul, és kéri a határozat felfüggesztését.

Álláspontjuk szerint az orvosnő nem hibázott, a bírságot pedig igazságtalannak találják - mondta.

Az intézet továbbra is kiáll az orvos mellett - jelentette ki Kallai Árpád.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×