eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Semmelweis Egyetem harcba száll a Kútvölgyi kórházért

A Semmelweis Egyetem az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a főváros megpróbálja megszerezni az egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjét, amely a János Kórház szomszédságában fekszik.

Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója az InfoRádióban elmondta: a tömb az egyetem alapító okiratában rögzített közfeladatot lát el, és ezért szerintük jogilag nem vehető el.

A stratégiai főigazgató emlékeztetett arra, hogy a kórház-átalakítások eredeti tervében a Szent János Kórház még nem a súlypontiak között szerepelt, a fővárosi lobbinak köszönhetően azonban azzá vált.

Az egyetem azonban értetlenül áll azelőtt, hogy most viszont ugyanez a lobbi akarja részben vagy egészben bezárni a János kórházat, valamint átvenni a Kútvölgyi Klinikai Tömböt.

Szerintük azonban az épület az egyetem hozzájárulása nélkül nem vehető el.

A főváros nem érti a jogalapot

A Fővárosi Önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke nem érti, hogy mi lehet a jogalapja a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbje miatti alkotmánybírósági beadványnak. Havas Szófia úgy gondolja, hogy az ellátási kötelezettség az önkormányzatot terheli, amely elsődlegesnek tekinti, hogy az elavult infrastruktúrájú János kórház betegei egy szebb és jobb állapotú kórházban kaphassanak ellátást.

A fővárosi politikus szerint az egyetem akkor is elláthatja a közfeladatait, ha ezt egy másik épületben teszi. Ráadásul Havas Szófia úgy tudja, hogy egyes osztályokat a jövőben privát formában működtetnének, például a nőgyógyászatot.

Azt a félelmet sem tartja megalapozottnak, hogy ha az intézmény egy része a jövőben a János kórházhoz tartozna, akkor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből nem tudnának átvenni 61 aktív ágyat, az intézmény-átalakítások következtében ugyanis csaknem 600-zal csökkent a Kútvölgyi Klinikai Tömb állam által támogatott ágyainak száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×