eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Minden, amit az elhelyezkedésről tudni kell

Az elhelyezkedés talán a pályakezdőknek a legnehezebb. Sokaknak nincs szakmai tapasztalatuk, amelyet éppen azért nem tudnak megszerezni, mert annak hiánya miatt nem kapnak állást. A szakemberek szerint azonban egy diploma még mindig sokat lendít az esélyeken.

A Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet azt kutatta, milyen elhelyezkedési esélyeik vannak a pályakezdő diplomásoknak. Milyen képességekre van szükségük ahhoz, hogy jó állást találjanak és milyen jövedelemre számíthatnak. Selmeczy Iván a kutatás készítője kiemelte: a cél az, hogy segítsék a leendő munkavállalók, a tanárok és a cégek munkáját és választását.

Melyik diploma a nyerő?

A villamosmérnököknek, a gépészeknek és a vegyészeknek nem kell aggódniuk. A magyar vállalatok még mindig többet keresnek belőlük, mint ahányan megjelennek a munkaerőpiacon. A többi szakmák esetében Selmeczy Iván szerint nehéz hosszabb távú előrejelzést adni.

Úgy tűnik, a közgazdászok egy kicsit sokan vannak, és jogászként sem olyan könnyű már elhelyezkedni, mint tíz évvel ezelőtt. A szakember szerint azonban a fizetés szempontjából még mindig jól választott az, aki jogi diplomát szerzett. Egyre kevesebb embert tud felszívni a turisztikai és vendéglátó ipari szektor is.

Mi kell a jó álláshoz?

Természetesen jó diploma, de ez önmagában nem elég. A szakember szerint fontos, hogy a pályakezdők a tudás mellett olyan készségekkel is rendelkezzenek, amelyek a szakmai tapasztalathoz kötődnek. Azaz irány a szakmai gyakorlat. A precízség, a nagy munkabírás, a csapatmunkában való részvétel képessége ugyanis a könyveket bújva nehezen sajátítható el.

És hogy mennyire számítanak az eredmények? Azokon a területeken, ahol sok a jelentkező és kevés az állás, vagy azoknál a cégeknél, ahol különösen nagy gondot fordítanak az alkalmazottak kiválasztására, ezt is megnézik. A szakember azonban úgy véli: Magyarországon jelenleg az a fontos, hogy hol végzett a pályázó. A cégek ugyanis különbséget tesznek az egyes felsőoktatási intézmények által kiadott diplomák között.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy előnyt élveznek az egyetemet végzettek. Egyes vállalatok ugyanis gyakran keresnek inkább főiskolai papírral rendelkezőket.

Milyen fizetésre számíthatnak a pályakezdők?

A jövedelmek terén a legnagyobb különbség nem az egyes foglalkozási típusok között van, hanem Magyarország egyes régiói között. A legtöbbet az ország középső részén, Budapesten és környékén kaphat egy pályakezdő. Itt az átlagos kezdő bér bruttó 190 ezer forint, míg az országos átlag csak 150 ezer.

Bár manapság sokan mondják azt, hogy túlkínálat van a jogászokból, Selmeczy Iván úgy látja: ez nem teljesen igaz. A bérek tekintetében pedig még mindig előnyben vannak a jogi végzettségűek. Bár a kezdő fizetésük megfelel a pályakezdők átlagos bérezésének, két év múlva már sokkal többet kereshetnek, mint a más pályákon karriert építő diplomás társaik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×