eur:
385.37
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Reneszánszát éli az ötven éves Trabant

Idén ötven éve annak, hogy megkezdték a Trabant gyártását. A szocialista időkre emlékeztető autó Magyarországon reneszánszát éli, hiszen mind a belföldi, mind a külföldi turisták előszeretettel furikáztatják magukat Budapesten és környékén a legendás, pöfögő masinával.

Egy kifejezetten Trabant kölcsönzésre szakosodott vállalkozásnál óránként 8 ezer forintért furikáztathatjuk magunkat a városban.

Az utazási irodákkal kapcsolatban álló cég kérés esetén körbeviszi az érdeklődőket a városon, és a szoborparktól kezdve a Városligetig bármit megmutat a turistáknak - mondta az InfoRádióban a Trabant-Wartburg Klub elnöke.

A szolgáltatást főleg a nyugat-európaiak és az amerikaiak kedvelik, akik ha akarnak, félbe vágott Trabantot vagy fordított kormányos Trabantot is vezethetnek - közölte Muczán Gábor.

Néhány szó a Trabantról

A régi autós szakkönyvek még törpeautónak nevezték a Trabantot, hiszen eredetileg nem autónak készült, hanem fedett motornak. Gyártását 1991-ben fejezték be, addig több mint 3 millió készült belőle.

A jármű különleges fajtái a Tramp és a Kübel, a nyitott változatokaz 1967-től kezdték gyártani, előbbit a katonaság és a határőrség számára, utóbbit a lakosság számára.

Az 1980-ban piacra dobott Delux kivitelhez már elektromos ablakmosó, ködlámpa, tolatólámpa és kétszólamú kürt tartozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×