A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: New York államban és Írországban már bevezették, hogy az éttermekben nem lehet dohányozni, ez után azonban 30 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak a vendéglátók.
Háber Tamás szerint a magyar éttermek nincsenek felkészülve egy ilyen rendelet végrehajtására, éppen ezért tiltakoznak ellene.
Szerinte az ország európai uniós csatlakozásakor bevezetett szigorítás hasznos volt, ezt többnyire végre is hajtották a vendéglátók, a teljes tiltást azonban nem tartja szükségesnek.
A cigi alkohollal a legkárosabb
Sőt, szerinte az akár ronthatja a lakosság egészségügyi állapotát. Szerinte ugyanis azzal, hogy a nyilvános helyeken megtiltják a dohányzást, a cigarettázók száma nem csökken. Az emberek ugyanis a legegészségtelenebb módon az otthonaikban gyújtanak rá.
Az ÁNTSZ egyik szakembere a kiskocsmákban tiltaná meg a dohányzást. A cigaretta ugyanis sokkal károsabb, ha alkoholfogyasztással párosul.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatat főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: az éttermekben nincs szükség szigorításra, azokban ugyanis megfelelően elkülönítik a dohányzó és a nemdohányzó helyeket.
Ócsai Lajos hangsúlyozta: a dohányzásnak jelentős a népegészségügyi kockázata. Szerinte azonban az éttermekre vonatkozó szabályozás megfelelő, sőt, az ÁNTSZ tapasztalatai szerint azt be is tartják a vendéglátó helyek.
Mint azt a főosztályvezető elmondta: manapság már modern berendezésekkel és légfüggönyökkel egy légtérben is elhelyezhetők a dohányzók és a cigarettával nem élők, úgy, hogy az utóbbiak egészségét ez nem veszélyezteti.
Szerinte a probléma inkább azokkal a vendéglátó helyekkel van, ahol kontrollálatlanul lehet dohányozni, és megfelelő elszívó berendezéseket sem építettek be.
Találtak Budapesten egy körforgalmat, ahol nem érvényesek a KRESZ szabályai