eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Meglepő egyetértés az MSZP és az egészségügyi szakma között

Egyetértettek az egészségügy átalakításának szükségességében a szakmai szervezetek és az MSZP képviselői. Az egyeztetést a szocialisták kezdeményezték.

Katona Béla frakcióvezető-helyettes a megbeszélés után hangsúlyozta: egyetértés volt abban, hogy meg kell változtatni a háziorvosi, a sürgősségi és a szakrendelői ellátást.

A biztosítási rendszerről a politikus azt mondta: azt kell eldönteni, hogy az üzleti alapon működő szolgáltatók tevékenységét milyen területen és milyen feltételekkel engedélyezzék.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy vélte: nem az a legfontosabb kérdés, hogy egy vagy több biztosító legyen, hanem az, hogy egységes vagy üzleti alapon működjön a társadalombiztosítás.

Korábban Kóka János, az SZDSZ elnöke a vasárnapi lovasberényi koalíciós egyeztetésről azt mondta: bízik abban, hogy a megbeszélés eredményeként május végéig lezárhatják a több-biztosítós rendszerről szóló tárgyalásokat, és az erről szóló törvényjavaslat szeptemberben a parlament elé kerülhet.

Kökény: nem zárják le a vitát

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke az egyeztetés után azt mondta: az a lényegi kérdés, hogy mely területekre engedjék be a magánbiztosítókat, hogyan határozzák meg a szerepüket.

A politikus szerint a lovasberényi egyeztetésen még nem zárják le az erről szóló vitát az SZDSZ-szel.

Óvatosan kell bánni az üzleti biztosítókkal, hiszen ellentmondásosak a tapasztalatok - tette hozzá.

Gusztos: A vegyes modellt többen támogatják

Gusztos Péter (SZDSZ) azt mondta: a párt csodálkozik azon, hogy egy nappal a fontos koalíciós egyeztetés előtt az MSZP olyan érdekcsoportok véleményét használja álláspontja alátámasztására, amelyek kivétel nélkül támadták az egészségügyi reformnak a szocialisták és liberálisok által közösen vállalt lépéseit.

A politikus szerint természetesen lehetnek olyan érdekcsoportok, amelyek ellenzik azt, hogy a több biztosítós modell általuk javasolt kompromisszumos formáját vezessék be, de egy friss közvélemény-kutatás azt mutatja: ezt a vegyes modellt a társadalom többsége támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×