eur:
397.01
usd:
360.08
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Népbetegség, amelynek terheit évtizedekig cipeljük

Az Európa Parlament május 10-ét a stroke napjává nyilvánította. Egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy az agyvérzés egyrészt a megelőzhető népbetegségek közé tartozik, másrészt, ha mégis bekövetkezik, az első néhány óra szó szerint sorsdöntő.

A stroke váratlanul jelentkezik, épp ezért nem lehet előre kiszámolni, mennyit kell ilyen betegekre költeni.

A szakemberek szeretnék, ha nem szorítanák a szükséges akut kezeléseket a kórházak költségkeretébe, mert abból könnyen kicsúszhatnak.

Több ezer ember megmenthető lenne

Magyarországon évente nagyjából 45 ezer ember kap agyvérzést. Közülük néhány ezernél hatékonyan kezelhetnék a betegséget - mondta az InfoRádióban a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Csiba László szerint ehhez az kellene, hogy a stroke-os betegek kezelésére ne vonatkozzon az úgynevezett volumenkorlát, amelynek értelmében a kórház csak meghatározott számban végezheti el a beavatkozást, mert a korlát felett nem fizeti ki a kezelés árát az egészségbiztosító.

Mint mondta, egy agyvérzést az első 3-4 órában lehet hatékonyan kezelni, a vérrögoldó eljárások ekkor a leghatékonyabbak.

Jelentős szociális terhek

Felhívta a figyelmet arra is, hogy míg egy infarktus után a beteg vagy meghal, vagy felépül és segítség nélkül élhet tovább, addig például egy 60 éves stroke-os sérültet akár évtizedekig is ápolni kell, hiszen teljesen kiszolgáltatottá válik. A népbetegségek közül az agyvérzés szociális terhe a legnagyobb.

A Magyar Stroke Társaság ezért azt javasolta, hogy a daganatos betegségekhez, a szívbetegségekhez, a gyermekgyógyászathoz és a sürgősségi esetekhez hasonlóan a stroke-kezelések is kerüljenek ki a volumenkorlát alól.

Mint mondta, a kórházak jelenleg is több beteget látnak el, mint amennyit az egészségbiztosító megtérít számukra, de hogy ezt a gyakorlatot meddig tudják követni, az csak a gazdasági igazgatók türelmétől és megértéséről függ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Az ír kormány előtt most egy különleges feladat áll: hogyan használja fel az Apple által befizetett 13,8 milliárd eurós (5480 milliárd forintos) adótartozást, amelyet az Európai Unió legfelsőbb bírósága rendelt el. A pénz azóta egy letéti számlán várakozik, mivel az EU Bírósága júliusban megerősítette, hogy Írország megsértette az állami támogatásokra vonatkozó törvényeket, amikor kedvező adózási feltételeket biztosított az Apple számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×