eur:
387.04
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Gyurcsány: "Nem tudom, mi zajlik a színfalak mögött"

"Mi másról is írhatnék, mint Cardiffról, és a labdarúgó Európa Bajnokságról. Nem tagadom, a döntés csalódást okozott. Akkor is, ha az ember hideg fejjel pontosan tudja, hogy ez bizony benne van a pakliban" - írta internetes naplójába a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy sokan, sokat dolgoztak az előkészítésen, a pályázat összeállításában.

"Gyárfás Tamás magas fordulatszámon pörgő motorja, elnyűhetetlen irányítója volt az egész projektnek. Képes volt arra, hogy más ügyben vitatkozó, veszekedő vagy éppen soha semmiért sem lelkesedő embereket egy csapatba hozzon, és támogatást szerezzen. Ha kellett rámenős volt, ha kellett racionálisan érvelt, ha kellett nyomást gyakorolt, egyszóval minden követ megmozgatott. Köszönettel tartozunk neki, mert hatalmas munkát végzett" - írta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc nem akar találgatni, miért nem nyert a magyar-horvát pályázat, mert ez félreértésre adna okot.

"Nem vagyok jártas a sportdiplomáciában, nem tudom, mi zajlik a színfalak mögött" - teszi hozzá.

A miniszterelnök - volt sportminiszter - szerint a magyar labdarúgás komoly bajban van.

"Rend nélkül, munka nélkül nem várható siker. Az átláthatatlan viszonyok, az ezernyi kibogozhatatlan kompromisszum és a csodavárás egyaránt alakítja a magyar labdarúgást. Ezt pedig csak a Magyar Labdarúgó Szövetség tudja megreformálni. Senki más!" - írta Gyurcsány Ferenc.

"Ha létezik ilyen szándék, és ehhez nemcsak program, hanem a szükséges képesség és tehetség is megvan, akkor lehet támogatást adni. Nem segít a kormányzati túlbuzgóság, sem az, ha az ember nem veszi észre, hogy a magyar gazdasági, üzleti élet kultúrája és teherbíró képessége nem olyan, hogy a magyar sportot - benne a legnépszerűbb sportággal, a labdarúgással - is el tudná tartani" - fűzte hozzá.A miniszterelnök úgy vélekedik, hogy a versenyképes magyar sportot az adófizetőknek kell finanszírozniuk.

"Kérdés, hogy akarjuk-e ezt? Én azt gondolom, akarnunk kell. A sport fantasztikus dolog. Benne a versenysport, amely a nemzeti kultúra, a nemzeti identitás része. Én nem hiszek abban, hogy a versenysport egésze rövidtávon piacosítható lenne. Vannak elemek, amelyek igen, mások azonban nem. Nem lehet egyetlen értékmérő az, hogy a piac mely sportágakat támogatja. Az ország és a piac szempontjai sokszor nem esnek egybe, de azért van az országnak kormánya, hogy az ilyen ellentmondásokat észrevegye" - olvasható a bejegyzésben.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar küldöttség színvonalas prezentációt tartott, Demcsák Zsuzsa lenyűgöző teljesítményt nyújtott.

"Könnyeden, elegánsan, szép angolsággal, olyan természetességgel mozgott a színpadon és irányította az eseményeket, hogy nyugodtan mondhatom, mindenkit levett a lábáról. A labdarúgó vezetőket és az újságírókat is. Az élet sokszor igazságtalan. Talán mondanom sem kell, hogy a prezentáció után sokan úgy jöttek oda hozzám, hogy "te jó ég, ha tudták volna, hogy ilyen tehetséges ember". És hogy most már úgy látják, nagyon is alkalmas lett volna szóvivőnek. Nem akarom eltitkolni, kifejezetten sajnálom Zsuzsát, meg egy kicsit magunkat is, hogy ilyenné alakult az ország" - írta a kormányfő.

"Az eredményhirdetés természetesen letört bennünket. A politikai kommunikáció fő szabálya szerint, mondják az okosok, amikor sikert érünk el, a miniszterelnöknek meg kell jelennie, amikor viszont kudarc ér bennünket, hagyni kell, hogy mások magyarázzák el a dolgot. Én ezt nem tartom jó szabálynak, és szerintem ez így nem is igazán tisztességes. Ha sikeres lett volna a pályázatunk, akkor a legkevésbé nekünk kellett volna magunkat mutogatni, hiszen a siker elsősorban a labdarúgás világáé, azoké, akik ebbe a legtöbb energiát fektették. Ha pedig elmarad a korábban várt győzelem, akkor nem lehet elmenekülni a színről. Ezért aztán az ilyen helyzetekben alkalmazott szabályt félretéve, nemcsak hogy maradtam a helyszínen, hanem nyilatkozatok sokaságát adtam, ha úgy tetszik, magyaráztam a bizonyítványt" - olvasható a blogban.

Véleménye szerint ez a viselkedés sokakat meglepett. Hozzátette: "Ez a mi ügyünk! Azt tudom mondani, hogy végtelenül cinikusnak tartottam volna az "elmenekülést". Maradtam, vállaltam, amit kellett, de ez így volt rendjén. És akármit is gondolunk az egészről, tegyük azért hozzá, hogy gratulálunk a győzteseknek: sok sikert kívánunk nekik!"

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×