eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bővíteni kellene Paksot?

Minél hamarabb hozzá kell látni egy új erőműépítés előkészítéséhez - mondta el az InfoRádióban a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Aszódi Attila szerint a legegyszerűbb megoldás a paksi atomerőmű bővítése lenne.

A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója hangsúlyozta: Magyarországon alternatív energiaforrásokra van szükség, a jelenlegi erőművek egy részét ugyanis idővel le kell állítani. Helyettük pedig olyanokat kellene építeni, amelyek olcsón, stabil áron állítanának erő villamosenergiát.

Erre azért a paksi erőmű bővítése lenne a legalkalmasabb megoldás, mert az atomerőművet annak idején úgy építették meg, hogy szükség esetén új blokkokkal bővülhessen - mondta el Aszódi Attila, hozzátéve: mind a villamosenergia hálózata, mind a hűtőrendszere úgy készült el, hogy a fejlesztés nem okozna gondot.

A szakember elmondta azt is: lehetséges a Paksi erőmű blokkjainak használata a meghatározott üzemidő után is. Hozzátette, más országokban is bevett szokás a blokkok állapotvizsgálata után az üzemidő-hosszabbítás.

Aszódi Attila hozzátette: az Egyesült Államok 103 blokkjának felében már meghosszabbították az üzemidőt. Ráadásul nem is kis mértékben, 40-ről 60 évre.

A paksi erőmű blokkjait ráadásul nagy tartalékokkal tervezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×