eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Eb-kudarc után: a pártok övön alul is ütik egymást

Csalódottan nyilatkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután az Európai Labdarúgó Szövetség nem Magyarországnak és Horvátországnak ítélte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát Cardiffban. A legnagyobb ellenzéki párt jelentős részben a miniszterelnököt okolja a kudarc miatt.

A kormányfő szerint Magyarország nagyon jó pályázati anyagot készített, és a kudarc ellenére sem szabad feladni, hozzátéve: alaposan át kell gondolni egy esetleges újabb pályázatot.

Gyurcsány Ferenc egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sikertelen kandidálás után az Európa-bajnoksággal összefüggésben tervezett fejlesztések - nemzetközi repülőtér, autópályák, szállodák építése - mekkora része valósulhat meg.

A miniszterelnök nevében Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője elmondta: a kormányfő szerint fontos, hogy ne maradjon félbe az a munka, amely a magyar labdarúgás megújítása érdekében az elmúlt években elkezdődött, az infrastrukturális fejlesztésektől az utánpótlás-nevelésig.

Páva Zoltán szocialista országgyűlési képviselő Cardiffban azt mondta: a három pályázat közül a magyar-horvát volt legjobb, és csak találgatni lehet az ukrán-lengyel siker okát, hozzáfűzve: a magyar delegáció hangulata nagyon elkeseredett.

Fidesz: Gyurcsány is hibás


A Fidesz nevében először reagáló Szijjártó Péter közölte: pártja nagyon sajnálja, hogy nem Magyarország és Horvátország rendezheti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, mert az esetleges győzelem hatalmas lehetőséget jelentett volna Magyarország számára gazdasági, infrastruktúra-fejlesztési és sportszakmai szempontból.

Élesebben fogalmazott Kósa Lajos. A magyar-horvát pályázat sikertelenségével a rendezésről lemaradó Debrecen fideszes polgármestere kijelentette: a magyar rendőrség ősszel bebizonyította, hogy nem ura a biztonsági helyzetnek, ami minden bizonnyal szerepet játszott az UEFA döntésében.

Kósa Lajos kérdésesnek nevezte a pályázattal kapcsolatos magyar kormánygarancia hitelességét is, hozzátéve: Gyurcsány Ferenc garanciavállalását már jól ismerik az európai szervezetek.

Debrecen polgármestere felidézte a kormányfő sportminisztersége idején tett garanciavállalást a 2006-os úszó Európa-bajnokság megrendezésére. Mint mondta, az ugyan csak hétmilliárd forint volt, de kiderült, hogy nem az épül, amit vállaltak, s nem ott, ahol vállalták.

A Fidelitas is sajnálja, hogy "ismét elszalasztottunk egy jövőnk szempontjából fontos lehetőséget". A Fidesz ifjúsági szerezete is a miniszterelnök felelősségét emelte ki.

Ezt a vádat a Fiatal Baloldal közleményben utasította vissza.A cardiffi döntés után Világosi Gábor szabad demokrata ügyvivő azt mondta: nagy meglepetés, hogy Lengyelország és Ukrajna rendezheti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, az észérvek az olasz vagy a magyar-horvát pályázat mellett szóltak.

Világos Gábor közölte: ezzel a döntéssel nemcsak a 2012-es rendezés jogát vesztette el az ország, hanem a 2016-os Eb-t is, mivel kizárt, hogy kétszer egymás után ugyanannak a régiónak ítélnék ezt a lehetőséget.

A KDNP nevében Halász Zsuzsa szóvivő azt mondta: sajnálják, hogy Magyarország elesett attól a lehetőségtől, hogy a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhessen.

A KDNP szóvivője szerint a döntés azt is bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemzetközi kapcsolatai "könnyűnek találtattak".

Az MDF szintén sajnálja az UEFA döntését, az ellenzéki párt egyben javasolja, hogy az Eb-re szánt pénzt utánpótlás-nevelésre költse az állam - mondta a párt frakcióvezetője.

Herényi Károly szerint a rendezésre szánt összeget egyenlő arányban kellene fordítani a diák- és utánpótlássport fejlesztésére, valamint a szabadidősport támogatására és az olimpiai felkészülésre; és külön hangsúlyt kéne fektetni a lakosság edzettségi állapotának növelésére.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×