eur:
385.83
usd:
354.88
bux:
68331.03
2024. május 21. kedd Konstantin

Mindszenti tragédia: "Itt van a zárójelentés, Isten áldja"

A szentesi kórházat hibáztatja annak a mindszenti férfinak a testvére, aki április 6-án Szentes felé félúton halt meg egy orvos nélküli mentőautóban. Hajdú Péter hozzátette: eddig egyetlen megszólaló sem nyilvánította ki a részvétét, miközben ők azt sem tudják, miből fogják eltemetni a halottjukat. Közben a tragédia ügyében feljelentették Lázár János hódmezővásárhelyi polgármestert.

- Mi a véleménye a kialakult botrányról?

- Gondolom senki se azért csinálja, mert sajnálja, egyedül én sajnálom, de engem is már úgy kiidegeltek, hogy már alig tudok beszélni. Politikává vált, vagy nem tudom, nagyon nehéz ügy.

- Milyen körülmények között ment haza a szentesi kórházból az ön testvére?

- Bementem vele Szentesre a sürgősségi osztályra. Ki van írva, hogy sürgősségi. De eltelt egy pár óra, mire megkérdezte a doktornő, hogy hát maguk? Mondom: az öcsém nagyon rosszul van. Erre ő: "Hogy néz ki? Milyen állapotban? Hogy hozhatta ilyen állapotban?" Én saját magamért felelős vagyok, de őérte nem. Van vagy két hete, hogy nem láttam, most rosszul lett, ha én most megborotválom, megfürdetem, talán ki sem bírja, mert olyan állapotban volt.
Megvizsgálták, egyszer csak kijön az orvos, és azt mondja, hogy viheti. Mondtam neki, hogy én innen haza nem viszem, hiszen nem bírja ki hazáig. De azt mondta, hogy aláírta saját felelősségére, hogy hazamegy. Mondtam, hogy nincs észnél. Képzelje el, mennyire rosszul lehetett, a halála előtt néhány órával. De azt mondta, hogy saját kérése. Én mondtam neki, hogy bármelyik osztályra, csak írja ki, segítek vetkőztetni, megfürdetni. Erre ő azt mondta, hogy itt van a zárójelentés, Isten áldja.

- Ön szerint a hódmezővásárhelyi kórházban az az orvos, aki nem vizsgálta meg műszerekkel az ön testvérét, és nem is töltötte ki a papírokat, hanem a mentőautóval továbbküldte Szentesre, ön szerint nem hibázott?

- Hogy hibázott volna? Ott voltak a papírok, a zárójelentés a kezében. Látta, hogy Szentesről korábban elengedték. Egy magányos embert egy háromnapos ünnep előtt. Nem Vásárhelyre kell terelni a hibát. Õk megtettek mindent. Szentesről kiengedni egy ilyen embert, az borzasztó nagy baj volt.Feljelentették Lázár János Hódmezővásárhely polgármesterét a mindszenti betegtragédia ügyében.

Bariné Tóth Éva, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a város egyik lakója gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt, mint felbujtó ellen tett feljelentést a városvezető ellen.

A beteg haláláról a polgármester számolt be múlt pénteki közleményében. Lázár János azt írta: szakszerű ellátás után, a kormányrendeletnek megfelelően irányították át a beteget a hódmezővásárhelyi kórházból a 25 km-re fekvő Szentesi Kórházba.

A súlyos állapotban lévő férfi azonban a mentőkocsiban meghalt. A polgármester szerint a kórbonctani jegyzőkönyv alapján sem a kórházvezetés, sem az ügyeletes orvos nem hibázott.

Nem tart szükségesnek újabb vizsgálatot a mindszenti beteg ügyében az Országos Mentőszolgálat sem. Győrfi Pál szóvivő indoklása szerint a mentőápoló szabályszerűen járt el.

Az ügyben korábban készült jelentést az Egészségbiztosítási Felügyelet és az ÁNTSZ is felhasználta vizsgálata során. A két szervezet szerint az elsődleges vizsgálat alapján hibázott a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház, amikor vizsgálat és ellátás nélkül szállíttatta tovább Szentesre a mindszenti beteget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×