eur:
396.76
usd:
359.45
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

"A sajtó miniszterjelöltje vagyok"

Repa Imre szerint egy olyan ember lenne az ideális egészségügyi miniszter, aki eddig is benne volt a rendszer átalakításában. Az Államreform Bizottság tagja az InfoRádióban magát a sajtó jelöltjének nevezte, amit annak köszönhet, hogy sokat szerepelt mostanában a médiában.

A szakember, aki a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója is, kijelentette: olyan személyre van szükség, aki folytatni tudja a koalíciós programot. Egy kívülről hozott ember azonban több hónap alatt tudná felvenni azt a tempót, amit a koalíciós megállapodás, valamint a konvergenciaprogram megvalósítása követel.

Repa Imre szerint Molnár Lajos korábbi szabad demokrata miniszter lemondása egyszerre előnyös és hátrányos. Szavai szerint a tárcavezető faltörő kosként, rezzenéstelen arccal vitte végig az átalakítás folyamatát, a terheket pedig pszichésen is jól bírta.

Személye és az átalakítások kapcsán azonban túl sok vihar került felszínre, túl nagy volt az ellenállás - tette hozzá.

A szakember arról is beszélt, hogy az egészségügyről az emberek véleményét is meg kell kérdezni, de nem csak akkor, amikor bezárnak egy kórházat. Szerinte az egyes intézmények bezárása ellen azok a betegek tiltakoznak, akik egy héttel korábban még azt mondták: "ez a kórház egy halálgyár".

Repa Imre hozzátette: az átalakítás kapcsán sok szempontra oda kell figyelni, például arra, hogyan lehetséges, hogy egy-egy vidéki kórházban 30 százalékkal nagyobb a halálozási arány a szív- és érrendszeri betegek körében, mint az országos átlag.

A kórházigazgató hangsúlyozta: Magyarországon az egészségügy mostanáig ugyanúgy működött, mint a hetvenes évek végén, az elmúlt 25 évben ugyanis semmi nem történt az ágazatban.A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója szerint "hatalmas lózung", hogy az egészségügyet a hivatástudat tartja életben.

A hivatástudat lelkiismereti kérdés, mindenki számolja el magáért - fogalmazott a szakember.

Repa Imre hangsúlyozta: az egészségügy szolgáltatás, amelyet adott fizetésért nyújtanak, hozzátéve: az ágazatban dolgozóknak, például az osztályvezető orvosoknak joggal van 700-800 ezer forintos fizetési igényük.

Ezt ki is lehetett volna már korábban gazdálkodni, ha kevesebb intézmény lett volna, és a forrásokat koncentráltabban lehetett volna felhasználni - tette hozzá.

Az Államreform Bizottság tagja úgy véli, hogy csak a jóval magasabb fizetések esetén tűnhet el a hálapénz.

Az alapoktól kezdve

A főigazgató szerint az egészségügy megreformálásához elsősorban az évek során a szférára rakódott, de nem közvetlenül hozzá tartozó feladatok elhagyására van szükség, ilyenek például a különféle szociális szolgáltatások.

Az Államreform Bizottság tagja úgy véli: az ágazat átalakítását az alapoktól kell elkezdeni. Ide sorolta a járóbetegellátás fejlesztését és preferálását, valamint az egészségügyben résztvevők - a dolgozók és a betegek - mentalitásának megváltoztatását.

Repa Imre hangsúlyozta: szolgáltató szemléletű, 24 órás, sürgősségre alapozott rendszert kell létrehozni. Hozzátette, hogy a jelenlegi egészségügynek vannak kiemelkedően jól működő területei is, mint például a szűrővizsgálati rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×