eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tölgyessy: beteg és orvos egyformán rosszul járhat

A Népszabadságnak nyilatkozó Tölgyessy Péter szerint alig lesz megtakarítás az egészségügyben a biztosítási reform eredményeképpen. A volt parlamenti képviselő szerint Molnár Lajos távozása a kormány előnyére válhat. Lapszemle.

A Népszabadság interjút közöl Tölgyessy Péter politikai szakértővel, aki azt mondta: a több-biztosítós egészségügyi modell nélkül az eddigi egészségügyi intézkedések nem állnak meg a lábukon.

Az SZDSZ korábbi elnöke szerint a magyar egészségügyi modell hatalmas üzleti és politikai kockázatot tartogat a magánbiztosítók számára, ezért a társaságoknak csak duplaprofit mellett érdemes belevágniuk a magánosításba.

Tölgyessy Péter úgy látja: előfordulhat, hogy az egészségügyi reform végén a beteg, az orvos és az államháztartás egyformán rosszul jár majd, csak a biztosítók érdeke érvényesül majd. A politikai szakértő hangsúlyozza: a finanszírozás döntően teljesítményközpontú, így alig lesz valódi megtakarítás az egészségügyben.

A volt parlamenti képviselő csak a kiegészítő biztosítások közt adna teret a magánbiztosítóknak, és egy felső határral, legalább 10 százalék erejéig tenné fizetőssé az egészségügyet. Tölgyessy Péter leszögezte: nincs kormányválság, a legnépszerűtlenebb miniszter, Molnár Lajos távozása még a kormánypártok előnyére is várhat.

A Magyar Nemzet azt írja: újabb szocialista politikus üzent Kóka Jánosnak az után, hogy az SZDSZ elnöke kijelentette, a koalícióban maradásuk feltétele a több-biztosítós modell bevezetése az egészségügyben.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a Magyar Kórházszövetség siófoki kongresszusán azt mondta: el kell kezdődnie a politikai egyeztetésnek, türelemre és szakmai vitákra van szükség, nem pedig ultimátumszerű kijelentésekre.

Az SZDSZ-ben egyébként továbbra sincs döntés arról, hogy ki kövesse az egészségügyi miniszteri poszton a lemondott Molnár Lajost. A lap szerint Horváth Ágnes államtitkár tűnik a legesélyesebbnek, de a lap minden forrása felhívta a figyelmet arra, hogy már sokak neve szóba került.

Az a tény, hogy az SZDSZ lázasan keresi új miniszterét, arra utalhat, hogy valóban nem voltak felkészülve Molnár Lajos mostani távozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×