eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hamarosan feltárják a Kálvin tér alatti települést

Fénykorában a mezővárosi méretet is elérte Erzsébetfalva, az a középkori település, amelynek romjai a Kálvin tér alatt is megtalálhatóak, sőt, ugyanott egy török temető is van - mondta el az InfoRádiónak a rövidesen kezdődő ásatás szakértője.

Szent Erzsébet falva a jelenlegi Pest déli részét foglalta el. A település pontos kiterjedését még nem ismerik a kutatók, csupán annyit, hogy az írásos emlékek már a XIII. században említést tettek a faluról, a XIV-XV. században pedig már mint mezőváros szerepel - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályának munkatársa.

A település tulajdonosai részben főurak, főnemesek voltak - tette hozzá Zádor Judit.

Hatalmas lehetett

Egyes leírások szerint a falu egészen a Bakáts térig húzódott. A Mátyás király által építtetett városfal Pest déli részén keresztben áthaladt a településen. A Pesthez tartozó része városias helységgé fejlődött, a másik részéről egyelőre kevesebbet tudnak, hiszen még nem tárták fel - közölte a régész.

Elképzelhető, hogy a Kálvin téri metróépítés helyszíne Szent Erzsébet falvához tartozott - fűzte hozzá Zádor Judit.

Mivel csak okleveles források leírásait ismerik, a régészek nem tudják, hányan lakhattak a településen, az azonban biztos, hogy a Duna partján virágzó, minden bizonnyal sűrűn lakott helység feküdt.

Zádor Judit szerint a település a Váci utca felé vizes, mocsaras rész volt, a Kálvin tér felé pedig homokos volt a talaj.

Hamarosan ásnak majd

A Kálvin tér azért is érdekes, mert ott állt a Kecskeméti kapu, majd a török megszállás idején török temető alakult a falu helyén végig a Soroksári út mentén. Ezt a XVI-XVII. századi ábrázolások is megerősítik.

A hamarosan megkezdődő ásatás nem lassítja majd a metróépítést. A régészek hónapok óta tárgyalnak az építőkkel. A jelenleg folyó régészeti megfigyelés csupán dokumentáció, a nagyobb szabású feltárás a jelenlegi aluljáró kibővítésével egy időben indul majd meg - közölte az ásatás szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×