eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"Zsákba kötve nem lehet kánkánt járni"

Ellenzik a vizitdíj és a több-biztosítós rendszer bevezetését az egészségüggyel foglalkozó szakmai és társadalmi szervezetek - mondta az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Horváth Ágnes az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt tartott beszámolójában kiemelte: a Zöld Könyvet véleményező szervezetek ugyanakkor támogatták a valódi biztosítási elv bevezetését.

Hozzátette: a gyógyszerészek elutasították a patikaalapítás liberalizációját és elvetették a dobozdíj rendszerét.

"Elképzelhető egy olyan kis mértékű, pár száz forintos méltányos összeg, amely nem terheli meg a beteget, illetve ha megterheli, akkor szociális úton lesz visszatérítés. Pontosan azért, hogy valamilyen, akár csak minimális összeget fizessen mindenki" - mondta Horváth Ágnes.

A háziorvosi gyógyszerkereten is gondolkodnak

Az államtitkár hozzátette: a kormány a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésén is "gondolkozik", aminek a célja az lenne, hogy a doktor hatékonyabb és olcsóbb gyógyszereket írjon fel. A rendszer bevezetésére legkorábban 2007 végére képzelhető el.

A kormányzat tervei szerint számos, ma még széles körű betegellátást nyújtó kórház a jövőben csak meghatározott feladatokat látna el - tette hozzá az államtitkár.

Hangsúlyozta: lesznek olyan kórházak, amelyeknek megváltozik a funkciója, és a jelenlegi aktív intézmények egy része krónikus kórházként működik tovább.

Nincs döntés a vizitdíjról

Horváth Ágnes ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra sincs döntés a vizitdíj bevezetéséről, illetve részleteiről. A dobozdíjról is tovább egyeztetnek, azt vizsgálják, lehet-e a jelenlegi rendszert egyesíteni a dobozdíjjal.

A tervek között szerepel, hogy a háziorvosok részletes jelentést tegyenek a betegforgalmukról, a későbbiekben pedig ezen adatok alapján határoznák majd meg a praxisok finanszírozását - mondta az államtitkár.

Az egészségügyi kormányzat támogatja, hogy önkéntessé váljon az orvosok kamarai tagsága.

Az impotens bizottság

Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke - aki több mint tíz kérdést intézett az államtitkárhoz - hangsúlyozta: "puccsszerűen" jelennek meg a kormány által már elfogadott döntések az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt.

"Ez a bizottság tökéletesen impotens, hogyha ilyen válaszokat kap, hogy még nem tudjuk, még csak kigondoltuk, (...) döntés ebben sincs, abban sincs" - mondta Mikola István.

Plusz források nélkül nem lehet átalakítani az egészégügyet?

"Elérkeztünk az egészségügy válságához, amelyből nem lehet kilábalni nagyon komoly segítség nélkül" - hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István az InfoRádióban elmondta: egyetértenek a Zöld Könyvben is szereplő szerkezetátalakítás szükségességével, ez azonban plusz forrásokat igényel. Ehhez képest július 1-jével forráskivonás történt, a kórházaknak komoly megszorításokkal kellett szembenézniük.

"Olyan ez, mintha valakit először zsákba kötnének és azután kellene eltáncolnia a kánkánt. A kettő együtt nem fog menni" - vélekedett Éger István.

A gyógyszerészek demonstráltak

Élőláncot alkotva tiltakozott ma a Magyar Gyógyszerész Kamara tagsága a gyógyszerellátás liberalizációja ellen.

A kamara szerint a szabadpiaci verseny megjelenésével megnőne a gyógyszerhamisítás és a téves gyógyszerkezelés kockázata, és romlana a kistelepülések gyógyszerellátása, mivel csupán forgalmas csomópontokban nyílnának új patikák.

Horváth Tamás, a kamara alelnöke a demonstrációt követő sajtótájékoztatón elmondta: a Zöld Könyvvel kapcsolatos javaslataikra nem reagált érdemben az Egészségügyi Minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×