eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A katasztrófavédelem a sáros?

A kancellária által nyilvánosságra hozott szerződésből sem derül ki egyértelműen, hogy ki állíthatta volna le a tragédiába torkollt augusztus 20-ai tűzijátékot. A katasztrófavédelem felelőssége azonban - sajtóinformációk szerint - egyre valószínűbb.

A Miniszterelnöki Hivatal és a tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség között létrejött szerződés egyik pontja így szól: "Ha vis maior következik be (...), hacsak a Megrendelő írásban másként nem rendelkezik, a Vállalkozónak folytatnia kell a szerződéses kötelezettségek teljesítését, a józan ész és a gyakorlati megfontolás határain belül".

A kancellária által nyilvánosságra hozott dokumentum némileg ellentmond Szilvásy György kancelláriaminiszter állításának. Õ ugyanis azt mondta: a katasztrófaterv csak a tűzzel összefüggő veszélyhelyzetekre terjedt ki, az időjárás okozta gondokra nem.

A szerződésben azonban az olvasható, hogy rossz időjárás esetén a rendezvényt átszervezéssel, átalakítással próbálják megtartani, és csak végső esetben jöhet szóba annak más időpontra való áthelyezése.

Továbbra is nyitott tehát a kérdés, ki állíthatta volna le a rendezvényt, ki küldhette volna haza a tűzijáték megtekintésére összesereglett mintegy másfél millió embert.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy véli, nem indokolt a politikai felelősségre vonás, Sólyom László köztársasági elnök azonban nem érzi megnyugtatóan lezártnak a viharral kapcsolatos vizsgálatot. Szerinte a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell.

Az ellenzék továbbra is Szilvásy György politikai felelősségét firtatja. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a kancelláriaminiszter - azért, hogy magát mentse - rossz, elfogadhatatlan, téves következtetésekre jutott a vizsgálat alapján.

Miközben folyik a vita, a Népszabadság újabb információk birtokába jutott az augusztus 20-ai viharriasztásról.

Ezek szerint a meteorológiai szolgálat ügyeletese több csatornán is folyamatosan tájékoztatta a katasztrófavédelmet a közelgő viharról. Az adatokat nem hagyományos e-mailen, hanem az e célra rendszeresített Marathon Globe információs rendszeren keresztül küldték el először, majd faxon is megerősítették.

Elvileg a vonal mindkét végén folyamatos ügyeletet kell tartani, vagyis a katasztrófavédelemnél az üzeneteket valakinek fogadnia kellett.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter bizottságot hozott létre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Tatár Attila és helyettese, Muhorai Árpád szakmai felelősségének megállapításra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×