eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tömegesen hagyhatják el a pályát a rendőrök

A Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete felszólította a kormányt, hogy ismertesse az érdekképviseletekkel, hogyan akarja átalakítani a jubileumi jutalomra, szolgálati nyugdíjra és nyugdíjszámításra vonatkozó szabályokat és kezdje meg az ezzel kapcsolatos egyeztetést.

Korábban a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha életbe lépnek a módosítások.

Még mindig nem ismerik az érdekképviseletek, hogy a kormány pontosan miként kívánja átalakítani az úgynevezett hűségjutalmat, a szolgálati nyugdíjat, és hogyan akarja átalakítani a nyugdíjszámításra vonatkozó szabályokat.

A Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete ezért felszólította a kormányt, hogy ismertesse az érdekképviselettel az elképzeléseket. A szervezet elnöke Holecz Gábor az InfoRádiónak azt mondta: nyugtalan az állomány és attól tartanak, hogy a jövőben tömegesen hagyják el a testületet.

A Független Rendőr Szakszervezet sem ismeri a változtatásokat, velük sem egyeztettek még. Pongó Géza főtitkár szerint nem lenne célszerű hozzányúlni azokhoz a juttatásokhoz, amelyeket évek óta megkapnak a hivatásosok.

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke korábban az InfoRádiónak azt mondta: ha életbe lépnek a módosítások, akkor Alkotmánybírósághoz fordulnak. A szervezet vezetői szerint bizonyos ésszerű módosításokat el tudnak fogadni, de ezzel kapcsolatban még folytatják az egyeztetéseket.

Lapinformációk szerint a kormány eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat, vagyis megszűntetné, azt a lehetőséget, hogy 25 év szolgálati viszony után 5 év korkedvezménnyel nyugdíjba lehessen vonulni.

A jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt 65-re emelnék és megszűntetnék a hűségjutalmat is, vagyis ha a kormány elfogadja a módosításokat, akkor 25 év szolgálati viszony után nem járna kéthavi fizetés. De megszűnne a közszférában dolgozók több pótléka, illetve illetménye, így a 13. havi illetmény és a nyelvpótlék, valamint a gépjárművezetői pótlék is. A tervek szerint megmaradna a ruhapénz vagy az étkezési hozzájárulás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×