INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kétmilliárdos kárigény egy övezeti besorolás miatt

Infostart / InfoRádió
Kétmilliárd forintot követel egy óbudai vállalkozó a fővárosi önkormányzattól, mert Bécsi úti telkének övezeti besorolása nem teszi lehetővé, hogy tervei szerint építkezzen. Idén ez már az ötödik ilyen jellegű követelés Budapesten, ám pénzt még senkinek sem sikerült kicsikarnia az önkormányzattól.

Kétmilliárd forint értékűre becsült Bécsi úti ingatlanának megvételét követeli a fővárostól az Újlaki Szabadidő Kft., mert annak zöldterületi besorolása miatt nem tud építkezni rajta.

A vállalkozás szerint nonszensz, hogy egy magántulajdonban levő telket, amely ráadásul egy volt téglagyári agyagbánya, zöldterületnek nyilvánítanak.

Az ingatlan az óbudai lakótelep felett, a Remetehegy aljában helyezkedik el, igen jó kilátással az egész fővárosra.

A társaság többször is megkísérelte, hogy az övezet besorolását módosítsák annak érdekében, hogy növekedjen a beépíthető terület, de a kísérletek rendre zátonyra futottak.

A fővárosi Főépítészi Iroda álláspontja szerint a 24 hektáros ingatlan 1955-től zöldterületbe tartozik, 1976-tól belterületi erdőövezetté, 1997-től pedig közparkká nyilvánították.

A jogi szakvélemény is megállapítja, hogy az ingatlan korábban sem volt építési övezetben, így az építési jogok korlátozására nem kerülhetett sor. Ezt a tulajdonos már tudhatta az ingatlan megszerzésekor is, ezért a terület megvásárlására tett javaslatot elutasította mind az iroda, mind a közgyűlés szakbizottsága.

Az elmúlt időszakban megszaporodott az olyan kártalanítási igények száma, amelyeket az ingatlantulajdonosok azért nyújtottak be, mert telkük övezeti besorolása nem tette lehetővé az építkezést.

A közgyűlés szakbizottsága által nemrég tárgyalt jelentés szerint idén a Bécsi útin kívül még négy kártalanítási igény érkezett.

Két igény olyan ingatlan tulajdonosától érkezett, akiknek XXII. kerületi telkeit az M0-ás autóút miatt véderdő övezetbe soroltak, egy szintén XXII. kerületi tulajdonos lakóövezeti átsorolás miatt kért értékkülönbözeti kártalanítást, egy II. kerületi tulajdonos pedig a beépítési százalék nagymértékű csökkenése miatt kérte ugyanezt. A fővárosi önkormányzat az összes kérelmet, követelést elutasította.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk