eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Gyorsabb polgári és gazdasági perek

Gyorsabbá tenné a polgári és gazdasági perek előkészítését és lefolyását a polgári perrendtartást szabályozó törvény módosításával az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Az egyelőre csak tervezetként létező módosítás legkorábban azonban csak 2008 közepén léphetne életbe.

A tervezett módosítás egyik legfontosabb eleme az lenne, hogy bevezetnék a gazdasági perekben az elektronikus eljárást. Ezzel gyorsabbá válik az iratkezelés és az ügyszervezés menete is - mondta az InfoRádióban Szécsényi-Nagy Kristóf, a tárca tanácsosa.

A módosításban újraszabályoznák a perelőkészítést is, amellyel a perek nagy része gyorsabbá válna.

Bonyolultabb ügyekben már első fokon lehetővé tenné a tárca a hármas tanácsban történő elbírálást, az egyszerűbb ügyekben pedig másodfokon is csak egy bíró járna el, így hatékonyabbá válna a munkaszervezés is - tette hozzá a tanácsos.

Szécsényi-Nagy Kristóf szerint a módosítástervezet felveti a még 1952-ben eltörölt eskütétel visszaállítását is, amelyről mintegy 20 éve folyik folyamatosan a vita.

A módosítást a parlament a tervek szerint 2007 tavaszán tárgyalhatná, és legkorábban 2008. július 1-jén léphetne hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×