INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Gyorsabb polgári és gazdasági perek

Infostart / InfoRádió
Gyorsabbá tenné a polgári és gazdasági perek előkészítését és lefolyását a polgári perrendtartást szabályozó törvény módosításával az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Az egyelőre csak tervezetként létező módosítás legkorábban azonban csak 2008 közepén léphetne életbe.

A tervezett módosítás egyik legfontosabb eleme az lenne, hogy bevezetnék a gazdasági perekben az elektronikus eljárást. Ezzel gyorsabbá válik az iratkezelés és az ügyszervezés menete is - mondta az InfoRádióban Szécsényi-Nagy Kristóf, a tárca tanácsosa.

A módosításban újraszabályoznák a perelőkészítést is, amellyel a perek nagy része gyorsabbá válna.

Bonyolultabb ügyekben már első fokon lehetővé tenné a tárca a hármas tanácsban történő elbírálást, az egyszerűbb ügyekben pedig másodfokon is csak egy bíró járna el, így hatékonyabbá válna a munkaszervezés is - tette hozzá a tanácsos.

Szécsényi-Nagy Kristóf szerint a módosítástervezet felveti a még 1952-ben eltörölt eskütétel visszaállítását is, amelyről mintegy 20 éve folyik folyamatosan a vita.

A módosítást a parlament a tervek szerint 2007 tavaszán tárgyalhatná, és legkorábban 2008. július 1-jén léphetne hatályba.


A címlapról ajánljuk