INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Varga Mihály: csak 2015-re lesz magyar euró

Infostart / InfoRádió
A konvergenciaprogram alapján még két évig távolodik Magyarország az euró bevezetésétől - jelentette ki Varga Mihály. A Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a számok alapján optimális esetben 2015-ben vezetheti be Magyarország a közös európai fizetőeszközt.

"Azt olvastam ki ezekből a számokból, hogy optimális feltételek mellett 2013-ra kerülhet Magyarország abba a helyzetbe, hogy a GDP-arányos államadósság eléri a maastrichti kritériumokat, így 2015-ben lehet csatlakozni az eurózóához" - fogalmazott Varga Mihály.

A volt pénzügyminiszter szerint az euróövezet létrehozásakor valóban rugalmasan kezelte az unió ezt a kritériumot, és így olyan országok is csatlakozhattak, amelyeknek magasabb volt ugyan 60 százaléknál a GDP-arányos államadósságuk, de csökkenő tendenciát mutatott. Varga Mihály szavaiból azonban az derült ki: az új EU-tagok esetében Brüsszel szigorúbb.

"Az infláció tekintetében Litvánia csak 0,1 százalékkal tért el a kívánatos mértéktől, ráadásul csökkenő volt az infláció mértéke, mégis Litvánia esetében azt mondták, hogy nem" - emlékeztetett az ellenzéki gazdaságpolitikus.

Szeretnének időpontot

A Fidesz továbbra is azt szeretné, ha a kormány megjelölné az euróbevezetés tervezett időpontját a készülő konvergenciaprogramban, a dátum ugyanis igazodási pontot jelentene a gazdasági élet szereplői számára - hangsúlyozta Varga Mihály.

A volt pénzügyminiszter úgy vélte: a Gyurcsány-csomag nem hozza majd meg azokat az eredményeket, amelyeket a kormány vár.

"Átmenetileg segíteni fog, egy másfél-két évre az egyensúlyi problémákat orvosolni fogja, de mivel nincs mögötte gazdaságfejlesztés, az egész majdhogynem egy hiábavaló áldozatvállalás lesz a magyar lakosság részéről" - fogalmazott Varga Mihály.A címlapról ajánljuk