INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A Fidesz Szilvásy leváltását követeli

InfoRádió / MTI
A Fidesz arra kéri a miniszterelnököt, hogy váltsa le a kancelláriaminisztert, miután a jogszabályok alapján Szilvásy György tehető felelőssé a vasárnap esti vihar utáni tragédiáért.

Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy fogalmazott: az augusztus 20-i tűzijáték idején kitört viharban történt balesetek miatt senki sem ajánlotta fel lemondását, senki sem vetette fel politikai felelősségét, Gyurcsány Ferenc kormányfő pedig hallgat.

"Ezért azt kérem Gyurcsány Ferenctől, hogy még a mai nap folyamán nevezze meg az augusztus 20-i tragédia politikai felelősét, és - ahogy az egy demokráciában szokott lenni -, váltsa le a jogszabályban megállapított felelőst, Szilvásy György Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter személyében" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Politikai felelősséget nem állapított meg a vizsgálat

Tegnap több embert felmentettek beosztásából a vasárnap esti vihar idején történtek kivizsgálása után. A kancelláriaminiszter akkor azt mondta: távoznia kell tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, mert ő írta alá a tűzijátékot rendező Nexus Kft.-vel a szerződést.

Szilvásy György hangsúlyozta: a dokumentumban nem szerepelt, hogy rossz időjárás esetén mi a teendő, valamint nem szólt arról sem, hogy meteorológiai előrejelzést kell kérni a rendezvény előtt.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetőjét, aki nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, a szervezet vezetője szintén felmentette beosztásából.

A vizsgálat szerint mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál ügyeletet teljesítő meteorológus is, aki ellen fegyelmi eljárás indult.

Gyurcsánynak meg kellene szólalnia

Navracsics Tibor felvetette azt is, hogy a kormányfő csak 20 órával a tragédia után szólalt meg a nyilvánosság előtt, és a rövid részvétnyilvánítás óta nem beszélt az esetről.

A politikus szerint ez annak fényében is elítélendő, hogy a miniszterelnök a nyári szabadsága előtt fontosnak találta, hogy a Magyar Televízió adását módosítva beszédet mondjon

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk