INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Nem volt gazdája az országnak a vihar idején"

Infostart / InfoRádió
Nyolc jogszabályra hagyatkozhattak volna az illetékesek vasárnap este, hogy Budapesten ne történjen tragédia a tűzijáték idején kitört viharban - nyilatkozta az InfoRádiónak a Fidesz védelmi kabinetvezetője. A rendőrség a védelmi terv módosítását fontolgatja.

Lázár János közölte: a mentők, rendőrök, tűzoltók és sok civil, akik gyerekeket mentettek, kiválóan helytálltak, de a kormányzati körök elfelejtkeztek a fővárosról, az országnak és Budapestnek nem volt gazdája a vihar idején.

2002-ben elmaradt a tűzijáték, Demszky Gábor pedig egy alkalommal tornádóra figyelmeztetett, ez is mutatja, hogy lehetett volna cselekedni - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A Fidesz védelmi kabinetvezetője elmondta: nyolc jogszabályra is hagyatkozhattak volna az illetékesek; a katasztrófavédelmi törvény alapján a budapesti védelmi bizottság felelős katasztrófahelyzet esetén, és mivel ezt nem lehetett soron kívül összehívni, ennek elnöke, a főpolgármester a felelős - hangsúlyozta Lázár János.

Egy rendelet szerint a nemzeti ünnepen tartandó ünnepségek a kancelláriaminiszter hatáskörébe tartoznak, így Demszky Gábor mellett Szilvásy György is felelős - fűzte hozzá a politikus.

Kampány vagy nem kampány?

Az SZDSZ ügyvivői testülete felszólította a konzervatív politikusokat, hogy ne használják a vasárnapi vihart kampánycélokra, és minden pártot arra kért, hogy a vizsgálat lezárásáig tartózkodjanak a politikai nyilatkozatoktól.

A felvetéssel kapcsolatban Lázár János úgy vélte: az nem pártpolitikai kérdés, hogy a kormány által szervezett ünnepségen emberek haltak meg, illetve súlyosan megsérültek, azért, mert nem volt felelős vezetője az eseménynek.

A rendőrség tanul az esetből

A vasárnap esti események után valószínűleg megváltoztatja eddigi biztosítási tervét a rendőrség - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban.

Garamvölgyi László hozzátette: kaptak a meteorológiai szolgálattól olyan jelentést, miszerint nagy vihar lesz, de csak 12 perccel a tűzijáték kezdete előtt; ilyen rövid idő alatt pedig képtelenség kiüríteni a területet.

Kapcsolódó hang

Garamvölgyi László a viharról
 


Lázár János a felelõsségrõl
 


A címlapról ajánljuk