INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hónapokig várhatnak gyógyszereikre egyes közgyógyellátottak

Infostart / InfoRádió
Sok közgyógyellátott a szabályozás júliusi megváltozása miatt hónapokig nem juthat hozzá a gyógyszeréhez - mondta az InfoRádióban egy háziorvos.

Dr. Schwéder Margit kijelentette: azokról a betegekről, akiknek április-májusban járt le a közgyógyellátási igazolványa, "elfeledkezett" a szabályozás. Nekik ugyanis támogatott gyógyszer nélkül kell kivárni azt a legfeljebb három hónapot, amíg új igazolványt kapnak.

A szakember szörnyűnek nevezte az új igazolvány adminisztrációját: a beteg elmegy a háziorvoshoz, aki elküldi a pácienst a jegyzőhöz.

A jegyző ezután megvizsgálja a beteg jogosultságát, majd elküldi a háziorvostól érkezett bontatlan levelet a megyei egészségpénztárhoz, amelynek munkatársai megállapítják a gyógyszerköltségeket - ismertette a bonyolult rendszer elemeit a háziorvos.

Dr. Schwéder Margit elmondta: a jegyzőnek ezután kell megállapítani a gyógyszerkeretet, amely legfeljebb 12 ezer forint. Külön procedúra után állítják ki az új közgyógyellátási igazolványt. A teljes átfutási idő eléri a három hónapot.

Az orvos beszámolt arról, hogy van olyan betege, aki a szabályozás hiányosságai miatt nem jutott gyógyszerhez.

Az egészségbiztosító szerint volt elég idő az átállásra

A Veszprém Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója úgy nyilatkozott, hogy volt elegendő idejük a betegeknek arra, hogy az új közgyógyellátási igazolványt igényeljenek a júniusi lejárati idő előtt.

Medgyaszai Melinda hangsúlyozta, hogy hamarabb kellett volna megindítani a pórul járt jogosultaknak a folyamatot, és a térségben a biztosítottak közül nagyon sokan ezt a megfelelő időben meg is tették.

Akinek már lejárt az igazolványa, mielőbb keresse fel az önkormányzatot, majd a háziorvosát a szükséges okmányokért és igazolásért - kérte a Veszprém Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

A procedúra átfutási ideje függ a hiánypótlásoktól és a közgyógyellátás jogcímétől - tette hozzá a Veszprém Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.
A címlapról ajánljuk