eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fidesz: "Ki az, aki megakadályozhatta volna a katasztrófát?"

A Fidesz választ vár arra, hogy ki a felelős az augusztus 20-ai tűzijáték idején kitört viharban történt balesetekért - mondta Lázár János, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke.

A képviselő hangsúlyozta: a vonatkozó jogszabályok szerint, ha vihar közeledik, akkor a tűzijátékot nem lehet megtartani, amennyiben pedig bekövetkezik a vihar, az eseményt azonnal le kell állítani.

"Ki az az ember Magyarországon, aki ezt a súlyos katasztrófát megakadályozhatta volna?" - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Hozzátette: a tűzijátékot szervező Miniszterelnöki Hivatalban meg kell lennie annak a személynek, aki döntéseket hozhatott volna a tűzijáték előkészítése, vagy a rendezvény idején.

Mint mondta, a gyülekezési törvény részletes szabályokat állapít meg egy ilyen méretű rendezvény megtartásával összefüggésben, a szervezők és megrendelők felelősségére vonatkozón.

Lázár János közölte: a katasztrófavédelmi törvény rögzíti, mi a felelőssége az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, illetve a katasztrófahelyzet megelőzésében Budapest védelmi bizottságának.

Megjegyezte: az Országos Meteorológiai Szolgálat már a kora esti órákban pontos jelzéseket adott a közeledő viharról, így a katasztrófavédelemnek döntéseket kellett volna hoznia.

A politikus felszólította a kormányzati szerveket, hogy hagyjanak fel az "egymásra mutogatással".

A Fidesz helyesli a kormány azonnali vizsgálatát és a nyilvánosság folyamatos tájékoztatását kéri - mondta.

Hozzátette: remélik nem tart hetekig a vizsgálódás, hanem néhány órán belül pontos választ kaphatnak az emberek.

A Fidesz együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és jobbulást kívánt a sebesülteknek, valamint köszönetet mondott a mentésben részt vevő tűzoltóknak, rendőröknek, mentősöknek és az őket segítő állampolgároknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×