eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Egy kislány is meghalt a viharban, Demszky vizsgálatot akar

Három ember, köztük egy 12 éves kislány halt meg a vasárnapi esti budapesti viharban - közölte az InfoRádióban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentőautók száznál több sérültet szállítottak kórházba. Közülük több mint harminc állapota súlyos. Demszky Gábor főpolgármester szerint a tragédia megelőzhető lett volna.

Előre jelezték, hogy jön a vihar

A vihar - amelynek lehetőségére az Országos Meteorológiai Szolgálat már délelőtt figyelmeztetett - néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki.

Óránkénti nyolcvan-száz kilométeres széllökések zúdultak a fővárosra, a tűzijáték megtekintésére összegyűlt emberek között pánik tört ki.


A Nexus Reklámügynökség Kft. által szervezett tűzijátékot ennek ellenére nem szakították félbe.

Pánik az utcákon

A Lánchídnál a híd alatti alagútba menekültek az emberek.


Menekülö emberek a tüzijáték után (képgaléria)

Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél összegyűlt tömegben néhány perc alatt pánikot okozott a hirtelen jött vihar; az emberek futva menekültek Pest belvárosa felé.

A felhőszakadás elöl a tömeg kapualjakba, buszmegállókba és aluljárókba menekült, az utcát törmelék és bokáig érő víz árasztotta el. Több helyről üvegcsörömpölés hallatszott, ahogyan a széllökések betörtek több kirakatot, ezért sokan - köztük kisgyermeküket féltő szülők - a falakhoz lapultak, mert nem mertek tovább menni. Az eső és a szél csak a tűzijáték vége felé hagyott alább.


Gyerekeket mentettek

A pánik miatt nagyon sok gyermek elsodródott szülei mellől, a rendőrök próbálnak segíteni felkutatásukban a kétségbeesett szülőknek.


Az InfoRádió munkatársa is tanúja volt annak, ahogy tűzoltók a tömegből, és a helyenként bokáig érő vízből kisgyerekeket, csecsemőket mentettek ki.

Két ember a budai alsó rakparton vesztette életét. Itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira - mondta el az InfoRádiónak Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Hozzátette: a pesti oldalon egy idős nő halt meg - egyelőre nem tudni, hogy sérülés, vagy rosszullét miatt.


Menekülő emberek a tüzijáték után (képgaléria)

A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert pedig villámcsapás ért.

A mentőszolgálat összesen 40 autóval szállította öt budapesti kórházba a sérülteket. Mintegy százötven mentős dolgozott a vihar után.


A fővárosi mentők segítségére vidékről is érkeztek szakemberek. A tűzijáték kezdetén 12 mentőautó volt a budapesti helyszíneken.

Győrfi Pál elmondta, hogy a tűzijáték kezdete előtt tíz perccel a rendőrség értesítette a mentőszolgálatot, hogy heves vihar közeledik a főváros felé.

Leszakadt a népligeti autóbusz-pályaudvar teteje is. Senki sem sérült meg, de a várakozó autóbuszok megrongálódtak.

Hajók ütköztek össze, emberek tűntek el

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy a Dunán vasárnap este elsüllyedt kishajó öt utasa közül három embert sikerült kimenteni. Így jelenleg két embert tekintenek eltűntnek, őket tovább keresik.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: hajnal háromig 240 bejelentés érkezett a tűzoltósághoz.

Az esetleg fel nem robbant pirotechnikai eszközökről Molnár Péter azt mondta: előfordulhat, hogy valaki ismeretlen szerkezetet talál. Ebben az esetben értesítse a rendőrséget vagy a tűzszerészeket.

Gyurcsány hétfő reggel nyilatkozik


Menekülő emberek a tüzijáték után (képgaléria)

Danks Emese kormányszóvivő a Hír TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy "a minisztériumok teszik a dolgukat", Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan hétfő reggel, a pontos adatok ismeretében nyilatkozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese, Molnár László elmondta, hogy a várható viharról csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kért tájékoztatást, a budapesti tűzijáték szervezői nem.

Reggelre helyreállt a vasúti forgalom

Reggelre helyreállt a megszokott forgalom a vasútvonalakon - közölte a MÁV szóvivője.

Kavalecz Imre az InfoRádióban elmondta: már Pécel és Rákos között is járnak a szerelvények, ott felsővezeték-zárlat okozott gondot.

Hangsúlyozta: a Déli Pályaudvar és Kelenföld között egy vágányon közlekednek a vonatok.

A szóvivő hozzátette: a rákosrendezői vonalon dízelmozdonyokat állítottak forgalomba.

A Keleti pályaudvaron is problémát okozott a szél: a főbejárat előtti lépcsőre zuhant két nagy méretű ablaktábla.


A balesetben senki nem sérült meg, de a rendőrség lezárta a helyszínt - mondta a szóvivő.

A Sándor-palota is megrongálódott

{{keretes_cim}}

Fel nem robbant pirotechnikai eszközöket keresnek a tűzszerészek Budapesten a vihar után. Emiatt a rendőrség lezárta egyebek között a Lánchidat, a budai Alagutat, a Gellért-teret és a Hegyalja út egy részét.
A tűzijáték megkezdése után kitört vihar több, működésbe nem lépett rakétát, bombát sodorhatott a házak közé.

A köztársasági elnök hivatalának otthont adó Sándor-palotát és a mellette lévő épületeket rongálta meg a vasárnap esti vihar a budai Várban.

A Sándor-palota teteje csak kisebb mértékben rongálódott meg, a Várszínházban és a volt honvéd parancsnokság - amúgy is romos - épületében azonban komolyabb károk keletkeztek.

Meg nem erősített jelentések szerint több sérültet szállítottak el a helyszínről, ahol a romeltakarítási munkálatokat Sólyom László köztársasági elnök is megtekintette.

Demszky felelőst keres


Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság éjszakai ülése után az InfoRádiónak azt mondta: a tragédia nem következett volna be, ha a szervezők a meteorológiai szolgálat 20 óra körül kiadott jelentése után lemondták volna a tűzijátékot, ezért vizsgálatra van szükség.

Demszky Gábor szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot nem terheli felelőség a történtekért.

Hangsúlyozta, hogy a főváros nem állíthatja le a tűzijátékot, mert az nem fővárosi rendezvény. A főpolgármester szerint óriási károk érték Budapestet.

A vihar a főváros környékét sem kímélte

Budapest környékén is sokfelé károkat okozott az esti vihar. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: Érden, Dabason és Gödöllő környékén a nagy szél miatt az útra dőlt fákat távolították el.

Kővári Tibor hozzátette: több helyen pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×