eur:
393
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

A vihar okozta károk felelősét keresi mindenki

Vizsgálatot folytat a kormány a vasárnap esti vihar ügyében. A cél, hogy kiderüljön: volt-e lehetőség az eredeti ünnepi forgatókönyvtől való eltérésre. A Fidesz is kíváncsi arra, kit terhel a felelősség.

A vizsgálatot, amelyet Szilvásy György kancelláriaminiszter vezet - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendelte el - mondta a kormányszóvivő.

Danks Emese közölte: a vizsgálat feladata tisztázni, hogy az időjárásra vonatkozóan milyen előrejelzések álltak rendelkezésre, és volt-e lehetőség arra, hogy az eredeti forgatókönyvtől eltérjenek.

A Fidesz nevében Lázár János képviselő jelentette be: a párt választ vár arra, hogy ki a felelős az augusztus 20-ai tűzijáték idején kitört viharban történt balesetekért.

Hangsúlyozta: a vonatkozó jogszabályok szerint, ha vihar közeledik, akkor a tűzijátékot nem lehet megtartani, amennyiben pedig bekövetkezik a vihar, az eseményt azonnal le kell állítani.

"Ki az az ember Magyarországon, aki ezt a súlyos katasztrófát megakadályozhatta volna?" - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Hozzátette: a tűzijátékot szervező Miniszterelnöki Hivatalban meg kell lennie annak a személynek, aki döntéseket hozhatott volna a tűzijáték előkészítése, vagy a rendezvény idején.

Az ombudsmannak is kétségei vannak

Ha a vasárnapi tűzijáték alatt kitört viharban feleannyi ember intézkedett volna, mint ahány hétfőn vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, akkor valószínűleg megelőzhető lett volna a tragédia - véli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Takács Albert az InfoRádióban azt mondta: nem indít vizsgálatot az ügyben, ezt ugyanis már igen sokan megtették.

Azt azonban figyelemmel kíséri, hogy ezek a vizsgálatok megfelelően zajlanak-e, és elszámoltatják-e azokat, akik felelősek a vasárnap történtekért.

A három ember halálával és több száz ember sérülésével járó események valószínűleg elkerülhetők lettek volna - közölte Takács Albert.


Fotó: Herczeg Zsolt
A pirotechnikus nem tudott a viharról

A Gellért-hegyről indított rakétákat fellövő pirotechnikusok nem tudtak arról, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat vihart jelzett a tűzijáték idejére.

Pataki István azt mondta: a közleményről nem hallottak, de amikor a vihar hozzájuk ért, leállították a tűzijátékot.

Becslése szerint mintegy nyolc percen át nem lőttek fel rakétákat, de aztán befejezték a programot.

Szerinte nem a pirotechnikusok hibája, hogy ennyi ember megsérült.

Mint mondta: a rakpartok már jóval a tűzijáték előtt megteltek, és akkor is sokan megsérültek volna, ha nem lövik fel a rakétákat.

"Húsz másodpercenként jöttek a mentőautók"

Két sérültet kezelnek az intenzív osztályon a Péterffy Sándor utcai kórházban, a tűzijáték után beérkezett betegek közül senki nem vesztette életét - közölte a kórház főigazgató főorvosa az InfoRádióban. Budaházi Emil elmondta, hogy 136 embert szállítottak be az intézménybe.

"Húsz másodpercenként érkezett a mentő este 9 és negyed 10 után" - jelentette ki a főorvos.

Ötvenhárom embert kellett járóbetegként komolyabb sérülésekkel ellátni, az orvosok 29 kisműtét és hét komolyabb beavatkozást végeztek, köztük öt életmentőt - közölte.

Budaházi Emil elmondta, hogy a társklinikákat is be kellett vonni a munkába. Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe 55 sérültet vittek.

Három ember meghalt, kettő eltűnt

A vihar - amelynek lehetőségére az Országos Meteorológiai Szolgálat már délelőtt figyelmeztetett - néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki.

Óránkénti nyolcvan-száz kilométeres széllökések zúdultak a fővárosra, a tűzijáték megtekintésére összegyűlt emberek között pánik tört ki.

A Lánchídnál a híd alatti alagútba menekültek az emberek. Az Erzsébet hídnál nagy pánik tört ki, az emberek futva próbáltak fedett helyre menekülni.

A vihar nagy károkat hagyott maga után, háztetőket rongált meg, fákat döntött ki.

A vasúti a budapesti tömegközlekedésben komoly fennakadások voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×