INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

"Ha földcsuszamlásszerű győzelmet arat az ellenzék"

Infostart / InfoRádió
Egy földcsuszamlásszerű ellenzéki győzelem az önkormányzati választásokon politikai irányváltást is kikényszeríthet a szocialista párton belül, de legalábbis megnehezítheti a reformok végrehajtását - vélekedett Schlett István politológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az önkormányzati választások különböznek az országgyűlésiektől, elsősorban abban, hogy nagyobb szerephez jut a politikusok személye, főleg a polgármesterek esetében. Ennek ellenére mégiscsak van politikai jelentése a voksolásnak, hiszen az eredménye jelez bizonyos trendeket - hangsúlyozta Schlett István.

A politológus szerint így az önkormányzati választásokon nagyon érzékeny vereségeket szenvedhet egy-egy párt, egy-egy politikai irányzat. "Ha mondjuk most októberben valami földcsuszamlásszerű győzelmet arat az ellenzék, az nagy valószínűség szerint a kormánytáboron belül nagy feszültségeket fog kelteni" - mutatott rá Schlett István.

A helyi szervezetek ereje

A szakértő emlékeztetett arra, hogy bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek sikerült megerősítenie pozícióját a szocialista párton belül, az MSZP-ben a helyi szervezetek, csoportok és személyiségek elég erőteljes befolyást tudnak gyakorolni a párt politikájára.

"Elképzelhető, hogy az önkormányzati választások eredményeképpen a kormánypárton belüli feszültségek túlléphetnek az eddig megszokott mértéken, és esetleg politikai irányváltást is kikényszeríthetnek" - vélekedett a politológus. Schlett István hozzátette: a szocialista párton belüli hangulatváltás a reformokat is nehezítheti.


A címlapról ajánljuk