eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány ma kiteríti lapjait

Ma találkoznak az SZDSZ ügyvivői Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, hogy meghallgassák elképzeléseit a konvergenciaprogramról.

A kisebbik kormánypárt elnöke szerint az euró bevezetésének több feltétele van, de nem a konvergenciaprogram és az euró bevezetése miatt kell Magyarországnak a szükséges intézkedéseket meghoznia, hanem mint fogalmazott: saját érdeke a költségvetés egyensúlyának helyreállítása.

Az SZDSZ kíváncsian várja, hogy a miniszterelnök a konvergenciaprogramról mit mond, milyen intézkedéseket tart még szükségesnek - közölte Kunce Gábor pártelnök a Magyar Televízió hétfői műsorában tegnap.

A felvetésre, miszerint Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője korábban azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy az euró 2010-es bevezetésének dátumát meg kell változtatni, Kuncze Gábor úgy reagált: 2009-2010 a választásokat közvetlenül megelőző év, illetve a választások éve, a választásokra készülő kormány pedig nem alkalmas arra, hogy a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében határozott lépéseket tegyen.

Az MDF szerint az eurót 2010-ben mindenképpen be kell vezetni. Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese ezért vasárnap felszólította az SZDSZ-t, hogy a kormánykoalíción belül ragaszkodjon a választási programjában meghirdetett, 2010-es céldátumhoz.

Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő bizonytalanságot kelt a gazdaság szereplőiben azzal, hogy a konvergenciaprogram nem tartalmazza az euró bevezetésének időpontját.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy vélte: az euró bevezetése immár beláthatatlan messzeségbe került.

Az ellenzéki párt szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a Gyurcsány-kormány nem lesz képes kivitelezhető és életképes konvergenciaprogramot kidolgozni.

A miniszterelnök szerint a programnak nem az euróról kell szólnia, hanem arról, hogy a közpénzügyek miként kerülnek olyan állapotba, hogy be lehessen vezetni az eurót.

Gyurcsány Ferenc a hónap elején azt mondta: különböző alternatívákat vizsgálnak, amelyekben a bevezetéshez szükséges kritériumok 2008-as, 2009-es, illetve 2010-es teljesítése szerepel.

Ez egyébként azt jelenti, hogy ezen időpontok után még két évet kell várni az új fizetőeszközre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×